Besöksräknare

onsdag 30 november 2011

Ännu en incheckning i sjukstugan

Nu är det jag som inte är bra. Jag har haft ont i min vänster axel till och från länge. Jag är nog lite känslig i lederna och med två pass bollywooddans, golf, aerobics med viktträning för armarna är lederna utsatta. I förra veckan vred jag till armen så att jag fick mer ont i axeln. Sedan dess har jag vilat mig från allt för att kunna spela golf idag. Men så i går kväll så skulle jag dra av mig tröjan och vred då till armen så där igen så nu har jag jätteont. Kan inte knäppa bh:n på ryggen som vanligt. Ingen golf för mig alltså. Voltaren och tigerbalsam för att lindra.
Vi är ett gäng dönickar här: en som hostar, en som inte kan tugga, en som är dödstrött pga lång tjänsteresa under gårdagen och så jag - den enarmade!
Nu ska den enarmade göra potatismos till sin tuggoduglige som som snart kommer hem efter matteprovet! Kram!

tisdag 29 november 2011

Sjukdom och tandvärk

Den där halsontbasilusken har nu hoppat över till Jakob och han, som alltid blir så igensvullen när han blir förkyld, låter nu som en skällande hund när han hostar. Han har därför varit hemma både igår och idag och helt bra är han inte ännu så vi får väl se hur det blir i morgon. Sån tur är så klarar sig barnen själva bra nu så att jag kommer iväg på mina uppdrag ändå. I dag var det lite julklappar som inskaffades. Ja det blev visst en skål till mig också. De har väldigt fina saker i en affär som heter "Good Earth" och det var där jag hittade skålen.
Efter stadsturen bar det iväg till stan igen. Bilen blev full med tandläkarbesökare: Lena, Nora, Oskar och jag. Sånt tur var så var trafiken för en gångs skull inte så igenkorkad och vi kom 30 minuter för tidigt. Då händer det som är bra här i Indien. Både Nora och Oskar blev inkallade med en gång även om deras tider var 30, resp 45 min senare. När inte det fanns någon i väntrummet tar de in nästa på kö.
Knappt 45 minuter senare var vi därifrån. Dock fick Oskar en knepig lösning som kanske är internationell men i alla fall kändes indisk. Två av hans tandklossar som metalltråden sitter i, satt så nära varandra att de slog ihop. Jag tycker de borde flyttat på den ena men istället satte de en bit fyllningsmaterial i en klump på tanden så att han inte kan bita ihop helt och de båda klossarna slår då inte emot varandra. Det betyder också att han inte kan bita ihop tänderna helt någonstans i munnen. Så fick jag instruktion om att ge honom väl sönderdelad kost. De påstår att tanden kommer att flytta på sig och då kommer inte klossarna slå ihop och fyllmaterialet kommer samtidigt att slitas ner och klumpen blir mindre... Vi beställde en nu tid till nästa vecka och funkar det inte så får de göra något annat för han vill ju gärna kunna äta julmat i jul!
Nu har han ont i tänderna för de satte också en snara runt två tänder som nu ska dras fram till tandraden från sina lägen innanför de andra tänderna. Ont, ont.

söndag 27 november 2011

Julshopping på Christmas Bazar

Varje år ordnar OWC en julbazar. Den är deras största inkomstkälla för välgörenhet under året. I år hjälpte jag till genom att iordningställa och dekorera scenen dagen innan, alltså i fredags. På fredag kväll började det ett ihållande regn som varade fram till lördag morgon. Även om området hade ett tygtak uppspänt så var det mer för solskydd och inte för regn. Sån tur var blev det sedan uppehåll och när vi kom dit vid tolvtiden så märktes inget av att det varit regn hela natten. De julgranar vi satte ihop dagen innan kanske blev rena på kuppen för efter vi satt ihop dem så var man helt svart om fingrarna. Tog detta kortet med mobilen därav lite dålig kvalitet, men jag tror aldrig jag hängt så mycket olikfärgat glitter och krams i en gran. Ändå blev de riktigt juliga!
Det blev lite julklappar shoppat på bazaren men det kan jag ju varken skriva om eller visa här för då blir det ju ingen hemlighet. Tomas shoppade däremot en egen present. Han har alltid tyckt att tupperware bara är ett sätt att lura folk att köpa dyr plast men plötsligt stod han och klämde på lite burkar. Det visade sig att flera av hans jobbarkompisar hade sånna här små praktiska väskor med ett helt burk-kitt. Då kan alla små röror ligga för sig och sedan hällas ihop. Han har redan fått en burk i tre våningar i plåt av mig men den här hade ju också en isolerande väska. Så praktiskt! Titta var käck han ser ut med sin lilla väska och vad lycklig han är över sitt inköp!!!

fredag 25 november 2011

Sjuka barn

Denna veckan har varit en liten sjukvecka. Båda barnen har varit hemma både tisdag och onsdag, Jakob lite småillamående och Oskar med en rejäl förkylning med väldigt ont i halsen. Jakob gick till skolan i går igen men Oskar var verkligen inte bra så honom tog jag till doktorn istället. Det är ju inte så mycket att tveka på när det bara kostar 30 kr och inte är någon kö. På vägen dit satt jag och surfade lite för att läsa in mig på halsont och halsfluss. "Det kan vara bra att äta och dricka kallt för det kan kännas lättare att svälja" läser jag. Vet ni förresten vad snuva heter på engelska?!! Rhinitis... Komplicerat ord som jag inte kunde. Man hör ju i och för sig på ordet att det rinner om det. Hmm.
Efter mycket klämmande och lyssnande av doktorn frågade han allvarligt: Did you ever drink cold wather?? Yes, svarar Oskar. I en lättad utandningspust svarar läkaren: Ahh, that is why you have these problems.
Detta kalla vatten, livsfarligt att dricka. Man kan skylla allt på det, nackvärk,förkylning och hjärtinfarkt. Jag skulle så gärna vilja hitta en vetenskaplig artikel som bevisar att vattentemperaturen inte spelar någon roll.
Förhållningsreglerna vi fick var: ingen fet mat, ingen kryddstark mat och ingen kylskåpskall mat och absolut inget kallt vatten! Sedan fick vi gurgellösning och mediciner.

Nu ska han väl bli bra i halsen och redo för exams nästa vecka.
Så här ont i halsen har han!!!
(Nej det här kortet är taget på maldiverna men det passade bra här!)

onsdag 23 november 2011

Onsdagsgryta



Jag har alltid gillat gryta med ris. När jag var liten hade vi, i alla fall när jag fick önska, gryta på söndagar. Lördagar serverades det fisk och söndagar någon kötträtt. Vad gäller ris så fanns det ju inte så många olika rissorter som det gör idag utan det var Uncle Ben's-liknande ris som gällde. Det bästa med gryta, förutom att det var gott, var att man kunde äta det med pinnar! Det gjorde matintagande lite mer utmanande.

Här i Indien där kött är så prisvärt väljer jag inte ofta grytbitar när jag kan betala nästa samma pris för oxfilé, men egentligen är ju köttgryta väldigt lättlagat. Om man inte som jag har en tryckkokare så får man ju börja i tid då grytan blir bäst om den får stå på 1,5 timme, minst. I dag hällde jag i följande ingredienser och fick till en mustig gryta:

1 kg köttbitar av nöt (ja, jag gjorde en rejäl sats)
3-4 vitlöksklyftor (ca 8 indiska miniklyftor) som jag bara krossade med knivbladet
2 små rödlökar i klyftor
2 morötter i bitar
6 champinjoner i större bitar
En knippe färs timjan ihopbundet med tråd för att sedan lätt kunna avlägsnas
salt och peppar
1 svensk oxbuljongtärning och ca 1 liter vatten
2 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater
en skvätt soja

Jag började med att bryna löken ihop med en del av köttet men hällde, när löken blivit lagom mjuk, i både resten av köttet, alla grönsakerna och kryddorna. Jag har nämligen läst att det inte gör någon skillnad för mörheten på köttet om man bryner det eller inte och efter lite forskande på nätet så verkar det stämma förutom att man får mer mustig smak vid brynt kött. Själv ville jag mest vinna tid.
Jag hällde också i en buljongtärning (oxbuljong - jag klarar inte att laga mat utan svensk buljong!), en skvätt balsamvinäger, 2 dl krossade tomater och en skvätt soja (bara lite). Låt det koka upp, på med lock och koka länge. Späd med vatten om för mycket vätska kokar bort. Red ev av grytan när den är klar. Jag hällde över allt från stekgryta till tryckkokare och klarade av de 1,5-2 timmarnas kokning på 30 minuter, samtidigt som riset kokade. Egentligen kan man hälla i lite allt möjligt: olika grönsaker, variera kryddorna men jag gillar att använda något med syra typ vinäger eller tomat. Sötman från t ex lök behöver man också.
Vad som är bra med denna typ av gryta är att den är mjölkfri. Jag har märka att jag är väldigt van vid att använda mjölk/gräddprodukter för att snabbt få ett gott resultat när jag lagar mat. Jag har också märkt att familjens magar (både vad gäller omfång och tarmfunktion) mår mycket bättre då dessa produkter utesluts.
Det är en konst att laga mat utan en burk créme fraiche!

måndag 21 november 2011

Hemmafrucertifikat


I dag kom Jakob hem och hade med sig ett certifikat på att han hade varit på Hypercity - storköpet som ligger nära oss. I förra veckan var de där med klassen för att lära sig lite om hur handel går till. Jag råkade vara där och handla samtidigt som de var där. Jag tror det var fyra klasser från åk 5 som var där. Massor med barn. Skockar med barn i gröna skoluniformer som köpte godis och dricka. Jag vet inte hur mycket de lärde sig på besöket. Kanske hur många chokladkakor som gick på 100rs vilket var summan de fick ha med sig och handla för!
Det här borde du ha istället. Du är ju där oftare, sa Jakob när han kom hem och slängde upp lappen på bordet. De fick ett utskrivet bevis på att de varit där och handlat! Kanske något för oss hemmafruar?!

söndag 20 november 2011

Klänningen


Så här blev den - klänningen från sarityget jag köpte.
Helt OK. Billig i alla fall. Tyget kostade 25 kr och det räcker till en till. Min maid undrade vad jag skulle ha för byor till. "Inga" blev mitt svar. Ohhh, svarde hon. Här täcker man alltid benen med ballong eller tajta byxor under alla klänningar. Då hon såg att det blev så mycket tyg över föreslog hon att jag skulle göra en lkadan till min syster. Vad tror du kära syster?! En liten klänning i orange och brunt till dig kanske?? Kommer du ihåg våra Marilyn Monroe-klänningar? De användes bara en gång. Tvillingar är vi inte precis!!!

Central market



Ville bara visa lite bilder från en tur vi tog till Central market i måndags. Detta ligger i samma kvarter som Raja market där man kan köpa alla tänkbara band, paljetter och pärlor. Området heter Chikpet och på den gata som heter Chikpet Road finns bara affärer som säljer tyger för saris, indiska "dresses" (tunika, byxor och sjal) och kostym- och skjorttyger.
I central market säljs blommor, grönsaker, dekorationer, kastruller och allt annat som har med matlagning att göra. Utanför sälj frukt.
Jag köpte fina små granatäpplen, stora som en klementin. Hittade också indiska dekorationer typ kräftskivedekorationer, som kan vara bra att ha hemma om man vill få till en indisk fest.
Lena skulle köpa sarityg och jag köpte också några för att provsy lite klänningar i. De kostade 160rs (ca 24 kr) och var 5 meter långa. De var av polyester eller något annat konstmateial men duger bra till att testa modeller i. Får se om det kan bli något att visa upp här på bloggen.


Lenas gäster som var med var ganska trötta efter att ha gått på de små gatorna i värmen och trängseln. Själv är man konstigt nog van vid att hoppa över kobajs och sovande hundar. Det känns konstig när man tänker på att svenska jag har blivit van vid livet i Indien men också en förmån att ha fått prova på något annat liv än det svenska - och sett att även det fungerar på sitt eget kaotiska sätt.

lördag 19 november 2011

Mättande (tröttande?) kvällsmat




Jag var nog lite småhungrig när jag funderade ut vad som skulle bli till kvällsmat för det skulle ha räckt till en till familj som vår! I dag gick jag lös i kokboken "Kärlek, oliver och timjan - mat för välbefinnande av Anna och Fanny Bergenström. Började egentligen titta i den boken för den har många roliga grönsaksrätter och jag är så dålig på att göra något spännande av grönsakerna. Det blir ofta bara en sallad eller ibland till och med bara en tomathalva och en skalad morot på tallrikarna. Jag fick i alla fall inspiration av de många fräscha och inspirerande recepten. Först åkte tomathalvor in i ugnen på låg värme. De var vända i en krydd- och olivblandning och fick sedan svettas i två timmar i ugnen för att få en otroligt koncentrerad ört-tomatig smak. Gjorde också en asiatisk nudelsallad med sesamdressing, en linssallad, fillocigarrer med fetaost och timjan, en skål med svarta oliver och citron/rosmarin/vitlöksmarinerade lammracks lagades av Tomas på grillen.
Till det unnade vi oss ett chilenskt rödvin. GOTT!!
Tur hade vi för Oskar hade gjort en smarrig Rocky Road-kaka som vi fick med en klick glass till efterrätt. Nu står magen i fyra hörn och maken har tagit en micropaus på golvet. Det ser nästan ut som att han högg på med tvätten och somnade mitt i arbetet! Söt är han i alla fall även om han brummar lite där han ligger!

Budda har flyttat in

I går hade jag en trevlig stadstur med goa H. Vi hade som mål att hitta en affär som gör moderna yllemattor. Jag har funderat på att åka dit enda sedan jag såg deras snygga reklambilder i en tidning för nästan två årsedan och nu kom jag mig äntligen för att göra det.
Efter lite letande hittade vi dit. De hade fina mattor att välja på och vi var där länge. Det blir till att börja planera för hur vi ska ha det möblerat när vi kommer hem så man vet vad man vill köpa. Jag var inne och jämförde priser med IKEAs yllemattor och priset var då det halva, men de kostar ju ändå lite mer än att man bara spontanköper en. Här kommer några smakprov:

Efter det blev det lunch på Toscano på UB City. Två rätter blev det, cesarsallad till förrätt och pasta med gorgonsola till varmrätt. (Det skiljer bara 50rs = 7kr så det är nästan som att de ger bort förrätten. Vem kan motstå det?!)det hann vi bara en tur till Good Earth, en inredningsaffär med välgjorda indiska saker. H hade inte varit där innan så det var ju kul att kunna visa något nytt. Just nu hade de så många fina kuddar att jag fick beslutsångest. Vad vill jag egentligen ha med mig hem till Sverige?! Då plötsligt fick jag syn på den här turkosa figuren. Först trodde jag det var den hinduiske guden Shiva men sedan såg jag att det var Budda som satt där och mediterade. Han hade en så söt lite mun tyckte jag. Oskar tyckte han hade för långa öron men det kan ju inte han hjälpa! Han kan ha ett ljus eller en blomma i sin skål, där han sitter och mediterar.
Fin va?!

söndag 13 november 2011

En golfig farsdag

I dag har det ju varit farsdag. Då Jakob hade en kompis som sov över här tänkte Oskar och jag att vi skulle ta firandet lite senare. Vi började därför morgonen med att spela en runda golf, Tomas, Oskar och jag. Jakob fick skjuts med kompisen till ett go-cart barnkalas. Där hade han vunnit två körtävlingar, så han var väldigt nöjd. Vi andra traskade runt på golfbanan och slog på våra bollar. Oskar som inte spelat på väldigt länge, minst ett halvår, var först lite osäker men det dröjde inte många bollar innan han sköt den ena finare än den andra. Jag klarade mig riktigt bra själv och kände mig nöjd med mina resultat. Så här bra var det längesedan jag spelade. Tomas och jag fick samma poäng (29) men den där sengångaren till tonåring vi hade med oss slog oss med 10 poäng!!! Vet inte om det var en engångsföreteelse men han masade sig fram till sin boll och slog sedan en jättefin, lång och rak boll precis så som jag vill kunna göra. Även om han inte är jätteintresserad av att spela golf just nu så är det ju roligt om han har känslan för hur han ska göra så han kan ta upp spelet senare om han vill. Jag tror att det är lite som att cykla. Har man en gång lärt sig så är det mycket lättare senare.

För att sedan fira farsdag lite så bestämde vi oss för att gå på bio. "Tintin" har just haft premiär här. Vi hade tänkt att se den i fredags och vännen M försökte köpa biljetter men då var det bara en föreställning mitt på dagen och en 21:45 på kvällen, väldigt sent för att vara en barnfilm. I dag gick den på bättre tid men naturligtvis var den slutsåld så det fick bli middag på goda Toscano istället och sedan rickshaw hem för att se på film och äta god chokladkaka som Oskar bakat. Det blev en riktigt mysig familjedag i alla fall och nu är alla proppmätta av den mäktiga kakan.

torsdag 10 november 2011

Fullspäckat schema med volontärarbete och hemarbete

Det klara vädret har nu äntligen kommit, regnet är över. Dagarna är ganska väarma med temperaturer runt 30 men nätterna är svala. I morses var det bara 16 grader! Då vill man gärna ha tofflor på sig när man tassar omkring på de kalla stengolven.
Men solen har jag inte haft tid att njuta så mycket av för veckan har verkligen varit full med aktiviteter. Måndagen var väl lite lugnare med vardagsgrejer såsom inköp, baka bröd, gympa och fixa lite allt möjligt. Tomas åkte till Korea på kurs och kommer inte förrän på lördag. I tisdags var jag på Spastics Society of Karnataka. Det är ett center med lite olika uppgifter. Bl a driver de en skola från dagisgrupper ända upp till avslutad grundskola. Skolverksamheten har ca 300 barn och de har alla någon typ av handikapp, oftast efter en medfödd hjärnskada men även barn med t ex autism, borderlinerproblematik och andra psykiska problem finns där. Efter skolan kan ungdomarna börja i den produktionsverksamhet som också finns på centrat. De tillverkar papperspåsar, vykort och andra enklare föremål. Centrat har även en rehabiliteringsavdelning som ger barnen behandling någon gång i veckan. Här fnns ett helt rehabiliteringsteam som arbetar med barnen.
Jag har varit på centrat några gånger nu. Min tanke var att kunna hjälpa till på något sätt och rehabiliteringsavdelningen känns som rätt ställe för mig att kunna bidra med något. Men det är verkligen inte så lätt. Saker som jag inte tänkt så mycket på är större problem än man tror. Det svåraste är språket. Alla som jobbar på rehabenheten pratar ju engelska (vissa dock med så kraftig brytning och i sånt rasande tempo att jag har svårt att förstå). Mitt jobbvokabulär är på svenska märker jag, då jag hela tiden letar efter rätt ord på engelska. Barnen kommer oftast med en anhörig. De har alltså en anhörig med sig hela dagen i skolan! Så fort de inte klarar toalettbesök eller mat själva så måste de ha någon med sig och här finns det ju fullt av lediga människor. Det är väldigt svårt att veta om de vuxna är föräldrar, lärare eller rehabpersonal för alla är privat klädda. Barnens eller deras föräldrars språk är inte engelska utan något av de lokala språken här. Det gör min möjlighet att få kontakt med dem begränsad. Mycket av det sociala språket mellan terapeut och barn/anhöriga sker på det lokala språket vilket är en stor nackdel. För att kunna jobba med någon, speciellt med barn, måste man skapa en relation så att den man jobbar med får ett förtroende för en. Det är inte helt lätt men jag gör mitt bästa så får vi se vart det landar. I dag ska jag dit igen. Två gånger i veckan är jag där och försöker hjälpa till.
Onsdagen blev en heldag med golf (det går verkligen inte bra för mig men jag ska kämpa på med det också så länge jag bor här) och varje kväll har jag stöttat Oskar i sitt läxpluggande. Han sitter hela kvällarna och kämpar verkligen även om han är väldigt trött på det. Han är duktig min fina Oskar!

lördag 5 november 2011

Fräsch lunch!

Efter en sväng i affärer för att köpa present till barnkalaset Jakob ska på i eftermiddag blev det lite bråttom att få ihop en lunch. Jag hade egentligen nykokt ärtsoppa i kylskåpet (första gången jag gjort det från grunden, dock med bacon istället för fläsk vilket blev jättegott) men då vi ska bort ikväll och min mage brukar bli lite uppblåst av ärtsoppa fick jag slänga ihop något annat. Man vill ju inte gå omkring med självdrag när man är på fest!

Fram med lite grönsaker, en bit oxfilé (ja, jag vet att det är lyxigt men när det kostar 50 kr kilot så finns det ju ingen anledning att köpa segare kött) och lite nudlar. Hade tänkt att bara woka ihop det hela lite men så kom Oskar ner och ville ha nudelsoppa. Kom då på att Jamie Oliver haft ett fräscht recept i en av hans kokböcker och det blev riktigt bra. Alla jublade och slickade ur
skålarna! Vackra färgglada grönsaker, lagom mustig buljong utan att vara stark eller salt, goda nudlar som hos mig annars bara blir kletiga men blev väldigt bra i buljongen.

För den nyfikne gjorde jag så här:
Skivade köttet mycket tunt och stekte det mycket lätt med salt och peppar. Lade det sedan åt sidan. Samtidigt kokade jag upp 1 liter hönsbuljong med ett par skivade vitlöksklyftor. Därefter lade jag i 3 morötter i bitar och efter några minuter även en röd paprika och en näve champinjoner samt ett gång salladslökar, allt i bitar. Lite av det gröna på löken sparades till serveringen. Nudlarna kokades och sedan var det bara att fördela kött, grönsaker (uppfiskade ur buljongen) och nudlar i skålarna. Buljonen smakades av med 4 tsk soya och lika mycket sötsur
chilisås. Det gröna från salladslöken samt färsk korinader lades överst i tallrikarna och sedan hälldes buljongen över. Över pressades lite lime. Färdigt att äta!!!

Det receptet fr Jamie Oliver jag hämtat inspiration från var: "Dry Grilled Chicken with Ginger, Chinese Greens and Noodles in a Herb Broth" ur hans bok "The Naked Chef".

tisdag 1 november 2011

Maldiverna


Efter den här resan är jag helt fascinerad av livet under havsytan! Jag har aldrig varit en stor djurmänniska utan mera gillat växtriket men här i Indien har jag börjat fängslas av djur i sin naturliga miljö. Först då vi var i Kabini för några månadersedan och såg vilda elefanter knapra i sig bambu vid strandkanten och nu bakom ett cyklop på Maldiverna. Det känns som att man tjuvkikar in i fiskarnas liv!
Vi har väl haft lite växlande väder men man behöver inte solsken för att se korallernas färger eller alla akvariefiskar i regnbågens färger. Förut när vi snorklat i Thailand så har vi ofta gjort det från båt och båtägarna matar gärna fiskarna för att de ska komma till båten vilket lätt kan ge mig lätt panik när man får ett helt stim fiskar efter sig, nafsandes för att de tror att man är mat. Här fick man inte mata fiskarna och då man simmade ut till revet brydde sig fiskarna inte alls om en utan fixade med sitt. Små Nemo-fiskar (ni vet som han i filmen) ca 3 cm långa cirklade runt en speciell anemon. Större fiskar i skimrande turkos-gröna färger hade en mun som en papegoja och knaprade ständig på korallerna. De bajsade också ständigt så det var nog svårsmält föda. Vissa mindre fiskar var i stim om ca 50 och låg tätt ihop så de såg ut som en större fisk. Fiskarna i filmen "Hitta Nemo" var alla där i samma färger som i filmen. På djupet såg det verkligen ut som en motorväg med olika fiskar simmandes åt olika håll på olika nivåer.
Vi såg en halvstor rocka som lojt fladdrade iväg när vi kom för nära. Små och ca 1 m långa hajar strök förbi. Lite läskigt med de större men de var inte köttätare sån tur var. Det läckraste var nog när en ca 50 cm stor sköldpadda simmade upp för att ta luft och simmade med oss en stund för att sedan dyka ner och försvinna ner i djupet.
Oj, det blev mycket om snorklingen, men den var ju höjdpunkten. Oskar och Tomas gjorde ett dyk med tuber ner till 12 meter. Riktigt häftigt tyckte Oskar! En eftermiddag åkte vi även på
delfintur och såg vilda delfiner hoppa jämte båten. Havet var vackert i solnedgången, även om delfinerna var svårfångade på bild.
Sedan ägnades resten av tiden till snorkling, bad, mat och dryck. Trevligt sällskap hade vi med oss härifrån: fyra svenska familjer, vissa med gästfamiljer där en av dem var våra kompisar "fam W" som vi ju gärna ungås med nu innan de flyttar tillbaka till Sverige igen.
De fem dagarna som i början känts som en evighet, gick på ett kick och nu har vi ett fint minne av den härlig maldivianska ön Bandos i bagaget!


Oskar och Tomas med sin dykinstruktör
Krabbrace

Lunch
Delfiner i solnedgång. Ni ser väl dem?!

Jakob blåser upp badringen. Tomas och Oskar flyter till höger.