Besöksräknare

tisdag 1 november 2011

Maldiverna


Efter den här resan är jag helt fascinerad av livet under havsytan! Jag har aldrig varit en stor djurmänniska utan mera gillat växtriket men här i Indien har jag börjat fängslas av djur i sin naturliga miljö. Först då vi var i Kabini för några månadersedan och såg vilda elefanter knapra i sig bambu vid strandkanten och nu bakom ett cyklop på Maldiverna. Det känns som att man tjuvkikar in i fiskarnas liv!
Vi har väl haft lite växlande väder men man behöver inte solsken för att se korallernas färger eller alla akvariefiskar i regnbågens färger. Förut när vi snorklat i Thailand så har vi ofta gjort det från båt och båtägarna matar gärna fiskarna för att de ska komma till båten vilket lätt kan ge mig lätt panik när man får ett helt stim fiskar efter sig, nafsandes för att de tror att man är mat. Här fick man inte mata fiskarna och då man simmade ut till revet brydde sig fiskarna inte alls om en utan fixade med sitt. Små Nemo-fiskar (ni vet som han i filmen) ca 3 cm långa cirklade runt en speciell anemon. Större fiskar i skimrande turkos-gröna färger hade en mun som en papegoja och knaprade ständig på korallerna. De bajsade också ständigt så det var nog svårsmält föda. Vissa mindre fiskar var i stim om ca 50 och låg tätt ihop så de såg ut som en större fisk. Fiskarna i filmen "Hitta Nemo" var alla där i samma färger som i filmen. På djupet såg det verkligen ut som en motorväg med olika fiskar simmandes åt olika håll på olika nivåer.
Vi såg en halvstor rocka som lojt fladdrade iväg när vi kom för nära. Små och ca 1 m långa hajar strök förbi. Lite läskigt med de större men de var inte köttätare sån tur var. Det läckraste var nog när en ca 50 cm stor sköldpadda simmade upp för att ta luft och simmade med oss en stund för att sedan dyka ner och försvinna ner i djupet.
Oj, det blev mycket om snorklingen, men den var ju höjdpunkten. Oskar och Tomas gjorde ett dyk med tuber ner till 12 meter. Riktigt häftigt tyckte Oskar! En eftermiddag åkte vi även på
delfintur och såg vilda delfiner hoppa jämte båten. Havet var vackert i solnedgången, även om delfinerna var svårfångade på bild.
Sedan ägnades resten av tiden till snorkling, bad, mat och dryck. Trevligt sällskap hade vi med oss härifrån: fyra svenska familjer, vissa med gästfamiljer där en av dem var våra kompisar "fam W" som vi ju gärna ungås med nu innan de flyttar tillbaka till Sverige igen.
De fem dagarna som i början känts som en evighet, gick på ett kick och nu har vi ett fint minne av den härlig maldivianska ön Bandos i bagaget!


Oskar och Tomas med sin dykinstruktör
Krabbrace

Lunch
Delfiner i solnedgång. Ni ser väl dem?!

Jakob blåser upp badringen. Tomas och Oskar flyter till höger.

2 kommentarer:

  1. Låter verkligen underbart!! Önskar vi hade varit med men vi hänger med på budgetsemester ;)) kram syrran

    SvaraRadera
  2. Åhh, vad sugen jag blev på att åka nånstans varmt och dyka! Speciellt när vintertiden börjat och höstmörkret verkligen börjar kännas. Låter som ni haft det riktigt härligt. =)

    SvaraRadera