Besöksräknare

söndag 29 januari 2012

Indian Republic Day

I torsdags var Tomas ledig. Det var indiens Republic Day. Barnen var hemma, "sjuka" (Jakob var lös i magen men Oskar var mera falskt sjuk. Tycker inte det var nödvändigt för dem att höra på 3 timmars tal från rektorer och andra. Oskar pluggade istället på det som han missade förra veckan när han verkligen var sjuk). Men ingen av barnen ville följa med oss vuxna på utflykt så vi åkte själva och tilttade på ett jättestort Big Banyanträd. Det sägs vara det fjärde största i världen, över 400 år. Det har börjat att smådö så de försöker stadga upp det med pelare och hjälpa luftrötterna att hitta ner till marken och näringen. Det var över 12.000 m2 stort och faktiskt väldigt fint. Det såg ut att vara flera träd men påstods bara vara ett enda. Det stora grenverket gav lagom skugga och det var väldigt lagom varmt att sitta på en av de många bänkar som fanns i den lilla parken. Dock kom det en apa och skrämde bort oss när vi försökte sitta en stund och apor aktar jag mig för. De är lite läbbiga och visar tänderna. Satt och plockade loppor på varandra både här och där gjorde de med så jag håller mig ifrån dem!!
Efter trädtitten åkte vi in och åt lunch på ett för oss nytt ställe: Secret Garden Café hette det och låg ovanpå ett hus, som en liten mysig oas omgiven av avokadoträdens kronor. Endsat två gäster fanns på restaurangen när vi kom och det var två svenskar som snart ska flytta hem. Både trevligt sällskap och god mat blev det innan vi åkte hemåt igen! Ett lagom sätt att fira Republic Day tycker jag.






Blommig lördag

I går så hade mamma, barnen och jag en heldag i stan. Barnen blev lite medlurade och var inte riktigt med på att det skulle ta hela dagen men nu för tiden så väljer de oftast att vara hemma så det är kul när de är med för en gångs skull. Tomas åkte tidigt ut och golfadeEagleton så även han var på en heldagsaktivitet.
Rani berättade i fredags att det i torsdags varit en flower show i den botaniska trädgården här i Bangalore. Jag blev lite besviken för det hade varit ett bra utflyktsmål i torsdags då vi istället var och tittade på det fjärde största Big Banyan-trädet i världen. Men när jag kollade upp blomstershowen så höll den på enda till idag så vi stuvade in oss i bilen och åkte dit.
Det var en jättefin utställning. Lite trångt var det som vanligt men så är det överallt här. Många ville titta på blommorna. Barnen tycker inte riktigt om trängseln men jag har vant mig vid trängsel, lukter (ja svett luktar många) och stirrande blickar. Det var fantastiska skulpturer de byggt av blommor. En blomkupol, en stor hink med blommor rinnande ur den, stora koner med frukter och blommor, berg med blommor, t o m blommor som såg ut som hjärnor. Kolla här nedan:





Efter det blev det lunch på café noirPhoenix Mall där vi också passade på att shoppa lite sverigekläder på rean. Oskar gick lös på Quicksilver och Jakob tvingades till att köpa tröja och byxor på Benetton. Efter det så blev det mataffären och vi var inte hemma förrän vid halv sex! Trötta men nöjda. Goda wokade scampi med hemmagjord bandpasta blev en riktigt smaskig kvällsmat och fin avslutning på en bra dag.

torsdag 26 januari 2012

Min nya favoritsallad

Om denna sallad är bra för min vata-energi eller inte bryr jag mig inte om! Jag gjorde den i helgen och gör den idag igen. Den består av grovt tärnade mogna tomater, grovt tärnad vattenmelon och massor av myntablad. Ovanpå vrider man några varv med pepparkvarnen och skvätter över lite olivolja samt lite smulad fetaost och så är den färdig. En perfekt sallad om man vill ha lite svalka till stark eller salt mat! Eller om inte vattenmelonen är så söt att den är god att äta som mellanmål. Eller om man har jättemycket myntablad över från icke tillblandade moijtos från ett drinkparty...

onsdag 25 januari 2012

Comforting Vata-frukost

För ett årsedan köpte jag en kokbok enligt ayurvedaläran. Då förstod jag inte så mycket av den och har därför inte använt den. Men nu, efter vi besökt den där mysko doktorn förra veckan så börjar jag förstå lite vad det handlar om. Enligt boken skulle Vata-personen (som jag ansågs vara) äta varm, gärna kryddig mat, "comforting food" - visst låter det gott och mysigt! Inspirerad av boken tänkte jag att jag nog skulle försöka börja dagen enligt kokbokens frukostalternativ. Hittade ett recept på "semolina porridge". Med detta lärde jag mig att semolina är mannagryn, i alla fall enligt vissa källor på internet. Lärde mig också att det här heter "rawa" och finns i varenda affär. Inte hade jag behövt smuggla in en påse med mannagryn som sedan varit så heliga att den inte använts!!
Åter till frukosten. Enligt receptet skulle det tillsättas socker, mjölk, stötta kardemummakärnor och hackad mandel. Man skulle äta det som det var (torrt, utan mjölk på) men man kunde ringla lite sirap ovanpå. Jag tog min grötskål och satte mig, beredd på en mysig,"compforting" stund men blev grymt besviken. Gröten var ju otroligt söt även utan ringlad sirap ovanpå!! Den var väldigt mättande och kändes som en stor tung klump i magen, inte som den varma bomullskänsla jag hade förställt mig. Efter lite mer än hälften var uppätet så gav jag upp. Var proppmätt och hade magknip. Kanske skulle man ha mjölk på ändå...eller kanske min yoghurt med granatäpple inte är så fel för min mage i alla fall. Jag vet inte vad man ska säga om den här ayurveda dieten...

Mamma har kommit

Jo i morses klockan sex kom hon. Allt hade gått bra. Hon åkte över Mumbai och hade sedan enkelbiljett till Bangalore då hon och pappa ska resa lite i slutet och inte vet varifrån de kommer och då ligger Mumbai lite lagom till. Så i Mumbai fick hon hämta ut sitt bagage och checka in det igen. Ut skrevs ett bordingpass på enkelresan Mumbai- Bangalore och hon gick och satte sig vid den gate som stod på passet. Då det var 40 minuter kvar till planet skulle gå hörde hon plötsligt sitt namn ropas upp. Hon skyndade fram till disken och då visade det sig att flighten hette helt annorlunda och gick från nästa gate. (Jet air som hon åkte med har även ett flygbolag som heter Jet light och de samordnar sina flyg.) Vid nästa gate var det tomt men hon fick gå och sätta sig i en tom buss. Där funderade hon på om hon verkligen var rätt men sedan kom en till man och sedan kom flygpersonalen! Så hon åkte med dem ut till planet som sedan lyfte och åkte hit. Det kan man kalla V.I.P-tur!
Efter några timmars sömn har vi nu varit och köpt henne lite nya träningskläder. Lite huvudvärk har hon men annars är hon bra mycket bättre än hon var förra året när hon kom.

tisdag 24 januari 2012

Läppstiftsfunderingar


Varje kväll när jag använder lite ur den här tuben fuderar jag på dess användningsområde. Jag använder den till att lösa upp maskaran med. Jag har ALDRIG haft något problem med att få bort läppstift. Faktiskt så har jag nog aldrig haft läppstiftet kvar på kvällen, de dagar jag har använt sådant. Lyckas ni med det, mina kära läsare? Finns det så klistrigt och svårborttaget läppstift att man behöver en fet kräm för att lösa upp det? Jag kanske aldrig har köpt ett tillräckligt dyrt läppstift, kan det vara så? Eller så är jag bara helt enkelt väldigt bra på att äta upp det! Min mormor hade också det problemet kommer jag ihåg. Hon finns inte längre men jag kommer ihåg hur hon sköt fram hakan lite för att visa sina läppar och frågade mig om hon ätit upp läppstiftet igen. Det hade hon nästan alltid gjort, även innan hon ätit. Det syntes alltid tydligt också för hon hade alltid (tyckte jag i alla fall) samma starkrosa läppstift som efter en liten stund var helt borta igen.
Så, kära läsare, är det något fel på mig, köper jag för billigt läppstift eller ligger det helt enkelt i generna att inte ha läppstiftet kvar så länge??

söndag 22 januari 2012

Läcker kvällsmat


Måste visa vår goda kvällsmat. När jag var i köttaffären hade de en så fin kotlettrad liggande. Lagom mycket fett på, för och fin i färgen. Luktade gott. Det tog jag. Fick den skivad i kotletter som vi grillade med lite grillkrydda till kvällsmat. Mums vad gott det är när kotletten fortfarande är saftig men har fått fettranden så där krispigt grillad (ja jag gillar fettet. Visst är det gott när det knaprar och smälter i munnen när man äter det). Till det stekte jag Parotas som är som ett tortilliabröd gjort på mjöl, vatten, salt och olja. När man steker det i lite smör så puffar det upp sig och skiktar sig lite. Jättegott. Parotasbrödet fylldes med en sallad på isbergssallad, tomater, vattenmelon och mycket hackade mintlöv. Lite svartpeppar, smulad fetaost och ringlad olivolja lyfte salladen ytterligare och vinet till var inte heller fel.
En mycket enkel och god kvällsmat.

Trubble in Paradise

I dag har vi haft en lat dag. Vi gick ner till poolen för vi hade 2 timmar till vi skulle åka och hämta Jakob från artclass hos en kompis (ja vi, eller i alla fall Tomas, kör bilen lite på söndagar när chauffören är ledig). Vi tänker så många gånger att vi ska gå och lägga oss vid poolen men så är det läxor och andra måsten som hindrar att vi kommer iväg. Men idag lyckade vi till och med få med oss vår bleke son Oskar med oss så att han skulle få en annan nyans än den lite vitblåa tonen. Väl vid poolen kom första problemet: att hitta en solstol. Vi letade ett tag men hittade faktiskt tre solstolar som var lediga. Dock vid träningspoolen som visade sig vara tömd på vatten!! Så där låg vi jämte en tom pool. Det var ganska hög ljudnivå för några barn skrek högt hela tiden och vattenfallet låter faktiskt väldigt högt. Plötsligt så kändes det härligt tyst i öronen. Vattenfallet hade tystnat. Men vi som är vana vet att då hade strömmen gått och precis då dundrade diselmotorerna igång och då satte vattenfallet igång igen. Ännu mera ljud. Sedan kom stanken från dislarna och spred sig som ett tungt, oljigt täcke över oss och den tomma poolen. Suck. Sån tur var så var den andra poolen öppen så man kunde gå dit och ta sig ett dopp. Det blev en timme i solen. Oskar fick tendens till solbränna och klagar nu att han bränt sig även om det inte syns och han bara låg 10 min med näsan i solen. Jag ska inte tvinga honom mer. Inte att sola. Men kanske att gå till gymmet....Vi får väl se.

fredag 20 januari 2012

Tema drinkar



Vill bara tipsa om en idé som jag tyckte var käck. Jag hade en liten after work här i dag. Vi har samlat på oss en del sprit under åren här och istället för att köpa mer, tänkte jag att vi skulle ta lite på det vi hade. Naturligtvis krävs vissa tillbehör när man gör drinkar, typ fruktjuicer, slödricka, garneringsfrukt och annat. Så blir man ju sugen på att göra lite gott till när man ägnar hela kvällen att leta i drinkböcker för det finns jättemånga smarriga tilltugg att välja på. Därför slutade det med att kundvagnen blev proppfull (dumt att åka och handla precis innan lunch också) och vi fick ta två vagnar för att ta oss till bilen. Men jag är ju lite så där: allt eller inget (det sa förresten den där ayurveda doktorn att jag skulle akta mig för utan sluta i tid. Typist en Vata att göra så visst...)
Det blev i alla fall fyra olika drinkstationer: Bitter orange, Limon moijto, Apple twist och Malibu pinapple. Hängde ett recept vid varje och så fick man själv göra sin drink.
Till det blev det lite svenskinspirerade tilltugg: snibbar med leverpastej och ättiksgurka, grillade dubbla mackor med ägg/ansjovis/lök, pinnar med räkor och apelsinklyftor och så lite plockfrukt, nötter och chips.
Som vanligt lagade jag ju alldeles för mycket av allt och nu har vi ätit snittar på längden och bredden så jag tror inte det finns plats för nån kvällsmat. Men kul var det att fixa lite och trevligt var det att träffa lite vänner!

onsdag 18 januari 2012

En ayurvedaupplevelse

-Ska du med på en ayurveda konsultation, frågade vännen M.
Klart att man hänger på! Det lät ju jättespännande. Efter att ha åkt i 15 minuter rakt ut på landet så dök plötsligt vårat mål upp: ett ayurvediskt sjukhus. Det såg verkligen inte ut som ett vanligt sjukhus. Mera som ett ställe för avkoppling. Vackra, låga träbyggnader med träsmyckningar som spetsmönster på kanterna. En damm med fiskar omgivet av stenbänkar och vackra blommor. En fridfull stämning och en tystnad som man inte hittar inne i Bangalore.
Efter lite väntan fick vi träffa en doktor och hans två assistenter. Han förklarade lite övergripande om vad ayurveda är. För er som inte vet så är ayurveda en indisk läkekonst som lite förenklat går ut på att kroppens energier ska vara i harmoni med varandra. Man ska leva hälsosamt och beroende på vilken energibalans man har, så får man förhållningsregler om hur man ska upprätthålla denna balans.
Vi fick sedan börja med att fylla i ett självskattningsformulär som innehöll frågor om allt från vår kroppsbyggnad, våra kroppsfunktioners aktivitet samt hur vi tänker om olika saker. Efter mycket frågor om krämpor, ett blodtryckstest samt någon slags tryckande pulsmätning fick vi sedan reda på vår dosha (finns tre olika). Jag hade Vata som primär dohsa och pittha som sekundär. Vata står för luft och rymd. Pittha är eld och vatten. Den tredje, Kapha är vatten och jord. Nu tror ni jag är jätteinsatt men det är jag inte. Jag fick läsa lite på Wikipedia för att förstå lite av det där.
Doktorn hade nog lite svårt att tolka mig för dels sa han att han gillade M mer (ja, exakt så sa han!! Konstigt att säga!) och sedan började han titta på mina händer och min handstil. Han sa att jag bär på en sorg (??) som jag ska släppa (har faktiskt ingen aning) och att jag har helande händer. Okej, jag har ju ett vårdande yrke så det kan ju vara bra. Jag behöver värme för en Vata är kall så Sverige ansåg han inte vara bra för mig att bo i. Bangalore var perfekt med varmt väder men inte för varmt. Jag skulle inte äta kall mat och inte dricka kallt. Sån tur var så gav han mig inga matrestriktioner (M skulle undvika kött, starka kryddor och skaldjur) för jag gillar ju all typ av mat! Det vi egentligen blev rekommenderade till båda två var yoga. Jag har faktiskt inte provat det ännu så jag ska ge det en chans i vår. Jag får väl prova...
Får väl köpa mig lite fler varma tröjor på Tommy Hilfigerrean (inga problem!) för att klara av att bo i Sverige.
Jag vet egentligen inte riktigt vad jag tror om den här ayurovedan. Det tar 5,5 år att utbilda sig till en ayurvedadoktor och utbildningen är under statlig kontroll men jag kan inte riktigt hjälpa att det kände lite som att gå till en spågubbe som läste ens handlinjer. Jag tror att det finns olika sätt att se på hälsa och sjukdom och jag gillar att höra hur andra tänker. Det kan göra att man funderar över sånt man inte har tänkt på tidigare. Skulle behöva veta lite mer om dess sjukvårdande behandlingar för att bedöma om de känns vettiga eller inte. Jag tror ändå att en dag eller helg i denna avkopplande miljö kan vara riktigt helande för en stressad själ. Själv ska jag ge yogan ett försök. Kanske den är en tillgång för mig. Det var ändå en intressant upplevelse och även en billig sådan. Efter två timmars analys fick vi betala 200rs (knappt 30 kr) för besöket. Det var det ändå värt ändå!
Bild från AyurvedaGrams hemsida: www.ayurvedagram.com

måndag 16 januari 2012

En heldag i Mysore

Usch vad jag är dålig på att skriva inlägg just nu. Mycket beror på att vi har besök och tiden då försvinner på annat. Det är en av våra gamla kompisar, Stefan, som vi känt sedan han och Tomas började Chalmers ihop på 90-talet. Han kom i onsdags och åker i natt så det blev en kort visit men jobb i Kina kallar så han måste vidare. Vi har försökt komprimera indienupplevelsen och förutom stadsturer och shopping har vi varit i Mysore men även åkt och tittat på ett vattenfall.
Mysore ligger ca 3 timmars bilväg härifrån så kl 7 i torsdags morses så satte vi oss i bilen och första stoppet var vid Charmundi Hill och dess tempel. Charmundi är en gudinna och enligt hinduismen så besegrade hon den onde demonen Mahishasura som ni ser på bilden här nedan(Han ser ut som en liten sjörövare från någon saga tycker jag).
Vi var inne i templet men det var svårt att se den lilla guldiga Charmundi som man fick titta på genom sju dörrvalv så hon skymtades bara längst in. Sju, ja alla udda siffror, är heliga och även taket var byggt i sju våningar.
På väg ned för berget såg vi också Nandi bull, en stor svart oxe som tillhör Shiva. Den ska man se för den är berömd i detta land. Sen åkte vi till en restaurang och åt rykande het tandoorikyckling och en milt kryddig lammgryta med stora naanbröd till. Riktigt gott.
Efter det åkte vi och tittade på det berömda Maharadjapalatset som Mysore är känt för. Det är faktisk pampigt med salar smyckade i guld, rött, blått, spelgar och krusiduller. Man kan förstå att det har varit mäktigt en gång i sin storhetstid när Maharadjan (kungen) bodde här. 1950 slutade det att vara ett kungadöme men det finns fortfarande en Maharadja som jag tror bor i en del av slottet (jag kan ha fel vad gäller boendet) men palatset är numera i regeringens ägo.
Sedan tog vi en tur till marknaden som ska vara en av Indiens största. Här finns mängder med blomstersånd, frukt, grönsaker, köksredskap, rökeler, väskor, sötsaker - allt du kan tänka dig. Kumar köpte en speciell "sweet" som är speciell för Mysor och som är gjord av mjöl, ghee (skirat smör) och socker. Så sött så att tungan krullar sig men gott om man tar en liten bit stor som en ärta. Det ser ut som en bit fudge som man kan köpa hemma bland lösgodiset men smakar lite nötaktigt, troligtvis från smöret. Från början gjordes de på mjöl gjort av en speciell lins men görs numera på vetemjöl har jag läst mig till.
Jag köpte lite vindruvor, äpplen och tomater. Tomaterna kostade 10rs/kg (ca 1,50 kr). Jag berättade för Kumar vad vi betalar hemma i Sverige och han höll på att storkna.
Efter en stund på marknaden satte vi oss i bilen och var väldigt nöjda över att sätena kunde fällas och ögonen vilas en stund. Det blev en trevlig dag i Mysore.

tisdag 10 januari 2012

Sömntokigheter

Oskar fortsätter att förvåna. I går somnade ju han under bordet vid sju. Det gick aldrig att få liv i honom igen så han fick sova för natten. Klockan tre!!! vaknade han utsövd och satte sig och gjorde sin läxa! Sedan somnade han om vid fem och sov ett par timmar till.... Vad gör man åt det här?? Hoppas att kvällen blev bättre. Inte då!!! Han somnade först på mattan, sen på sin säng, åt sedan lite kvällsmat, somnade i fåtöljen, somnade sedan på sin säng...innan klockan var nio. Sen gav han upp då han inte klarade att vakna för att göra läxorna. Det har varit sporttävlingar på skolan idag och han har spelat fotboll i två timmar och har rejält med träningsverk vilket kanske också bidrar till en trött kropp. Det blir till att göra läxan tidigt i morgon istället!

Växande barn

Kommentar från Jakob som tittade på Oskars håriga ben:
- Dina ben är ju jättehåriga??....
- Du kanke blir hund när du blir stor!!!

måndag 9 januari 2012

Var är Oskar? Var är Oskar?...

...Finns ej när som bäst han behövs.
Ni som är jämnåriga med mig kommer säkert i håg Gullan Bornemarks gamla sång. Den sjöng vi för Oskar när han var en pytteliten bebis. Nu är han inte så liten längre. Han är lika lång som jag och om några veckor har han väl växt förbi mig.
Vi har lite problem med tidsomställningen i det Ekbergska hemmet. Den lille, väldigt morgonpigge sonen - Jakob alltså - som alltid är uppe innan tuppen, kan nu somna om tre gånger innan man lyckats dra honom ur sängen på morgonen. Den större, i vanliga fall väldigt morgontrötte sonen - Oskar då - är nu uppe och har redan ätit frukost när jag går upp för att väcka honom. Dock klarar han inte hela dygnet i samma pigga fart. Efter middagen tog det stopp idag.
Var är Oskar? Var är Oskar?.......Ser ni honom?!!
Där är han ju!!!
Han gled ur stolen och somnade under den. Så kan det gå när man försöker flytta tillbaka sin inre klocka 4,5 timmar!!

Vaxad och oljad

Ni tror kanske rubriken syftar på mig själv men så är inte fallet även om det nog skulle behövas lite uppfräschning för att få till finishen på denna bleka kropp. Nej det är så att jag har varit i röjartagen. Gick ut och satte mig på altanen och insåg att våra trädgårdsmöbler såg för bedrövliga ut. De var smutsiga och hade torrsprickor (precis som mina hälar faktiskt!!). Vår maid torkar av dem ibland men bara lite tafatt med en halvfuktig trasa. Nu fick de sig en rejäl omgång med rengöringsmedel och därefter en sköljning under vattenslangen. De blev som nya! Bambumöblerna som börjat få stora mörka fläckar fick ljus färg igen. Efter det fick alla möbler vax respektive olja på sig och ser nu ut att må bättre än aldrig förr. Ja förutom ett litet cafébord med två stolar som jag lyckades skura så bra att ingen färg nu finns kvar. De ser lite nakna ut där de står, men om jag bara får tag på lite bets så ska de nog få upp sin forna glans de också.



onsdag 4 januari 2012

Back in Bangalore

Då var man tillbaka här igen. Med blandade känslor. Vi har haft en riktigt härlig jul med fullt schema men ändå hunnit njuta och vara med nära och kära. Det kändes faktiskt vemodigt att lämna regniga Sverige, även om hon inte visade sig från sin bästa sida sista dagarna. Det kanske beror på att tankarna på att vi flyttar hem finns i huvudet och man känner att det är där som framtiden finns. Men vi får skynda långsamt och inte glömma att njuta av det sista halvåret här. Det är inte så lyxigt här som många tycks tro. Det är vanlig vardag med saker att fixa, läxor att göra och mat att laga. Men vi ska passa på att njuta av att vi har tid att umgås med barnen och tid att träffa våra vänner. I Sverige är ju tid lyx så jag kanske ändå kan gå med på att det är det lyxiga jag kommer sakna ändå...
I dag var första skoldagen och den börjar alltid med prov. Vet inte om det var något dåligt Oskar fått i sig eller om det var nerverna som spökade men han mådde så illa. Jakob fick åka bussen själv och Oskar fick vila och sedan åka bil. Han lyckades göra proven och fick komma hem tidigt. Starkt jobbat av honom för efter att vi tagit en extra lovvecka kändes det inte läge att missa mer i skolan just nu.
Här kommer ett litet urval från våra sverigebilder. Först en bild från julafton. Vi var 14 personer i år på lunchen. Så många var det längesedan vi var.
Tomten såg lite knasig ut i år. Som en blandning mellan en julgris och en jultomte!
Några bilder från nyår. Vi hade tur att få hänga på vårt gamla gäng och fira med dem. Mysigt och gott med festlig mat, bubbel och dans. Vi var 13 vuxna och 9 barn. Fullt i lägenheten hos våra vänner!
Lite indiskinspirerat blev det med en sjal för min del och hela kurtautstyrseln för Tomas. Han var så fin. Lilla Hilma kallade honom för "han som har kläder på sig"...till skillnad från de andra då?!!
Tack för en härlig jul och nyår alla släkt och vänner!