Besöksräknare

måndag 16 januari 2012

En heldag i Mysore

Usch vad jag är dålig på att skriva inlägg just nu. Mycket beror på att vi har besök och tiden då försvinner på annat. Det är en av våra gamla kompisar, Stefan, som vi känt sedan han och Tomas började Chalmers ihop på 90-talet. Han kom i onsdags och åker i natt så det blev en kort visit men jobb i Kina kallar så han måste vidare. Vi har försökt komprimera indienupplevelsen och förutom stadsturer och shopping har vi varit i Mysore men även åkt och tittat på ett vattenfall.
Mysore ligger ca 3 timmars bilväg härifrån så kl 7 i torsdags morses så satte vi oss i bilen och första stoppet var vid Charmundi Hill och dess tempel. Charmundi är en gudinna och enligt hinduismen så besegrade hon den onde demonen Mahishasura som ni ser på bilden här nedan(Han ser ut som en liten sjörövare från någon saga tycker jag).
Vi var inne i templet men det var svårt att se den lilla guldiga Charmundi som man fick titta på genom sju dörrvalv så hon skymtades bara längst in. Sju, ja alla udda siffror, är heliga och även taket var byggt i sju våningar.
På väg ned för berget såg vi också Nandi bull, en stor svart oxe som tillhör Shiva. Den ska man se för den är berömd i detta land. Sen åkte vi till en restaurang och åt rykande het tandoorikyckling och en milt kryddig lammgryta med stora naanbröd till. Riktigt gott.
Efter det åkte vi och tittade på det berömda Maharadjapalatset som Mysore är känt för. Det är faktisk pampigt med salar smyckade i guld, rött, blått, spelgar och krusiduller. Man kan förstå att det har varit mäktigt en gång i sin storhetstid när Maharadjan (kungen) bodde här. 1950 slutade det att vara ett kungadöme men det finns fortfarande en Maharadja som jag tror bor i en del av slottet (jag kan ha fel vad gäller boendet) men palatset är numera i regeringens ägo.
Sedan tog vi en tur till marknaden som ska vara en av Indiens största. Här finns mängder med blomstersånd, frukt, grönsaker, köksredskap, rökeler, väskor, sötsaker - allt du kan tänka dig. Kumar köpte en speciell "sweet" som är speciell för Mysor och som är gjord av mjöl, ghee (skirat smör) och socker. Så sött så att tungan krullar sig men gott om man tar en liten bit stor som en ärta. Det ser ut som en bit fudge som man kan köpa hemma bland lösgodiset men smakar lite nötaktigt, troligtvis från smöret. Från början gjordes de på mjöl gjort av en speciell lins men görs numera på vetemjöl har jag läst mig till.
Jag köpte lite vindruvor, äpplen och tomater. Tomaterna kostade 10rs/kg (ca 1,50 kr). Jag berättade för Kumar vad vi betalar hemma i Sverige och han höll på att storkna.
Efter en stund på marknaden satte vi oss i bilen och var väldigt nöjda över att sätena kunde fällas och ögonen vilas en stund. Det blev en trevlig dag i Mysore.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar