Besöksräknare

måndag 13 februari 2012

Ajanta och Ellora

Så var det dags att sätta sig i bilen igen för en 10-mils resa till Ajanta. Det är otroligt vad man ser mycket av Indien från bilfönstret! Man åker genom små byar där kvinnor bär sina vattenkärl på huvudet, män dammar av sina små kiosker med frukt och snacks, tvätten ligger och torkar på linor eller direkt på buskarna, små barn bär omkring på ännu mindre barn, lastbilar fungerande som billiga bussar, fullpackade med människor....myller, damm och färger. Vackra öppna landskap med åkerjord, bergsplatåer, djur och skräp(så klart!). Bilderna nedan får tala för sig själva.
Lite historia om de båda grottemplen:
De båda grottområdena hör till Indiens stora underverk. De är inte, som Taj Mahal, uthugget ur den mjukare sandstenen utan av hårdare stensorter. Ajanta har de tidigaste grottorna, från 100talet f kr och användes till ca år 650 e kr. De var buddistiska munkar som byggde och dekorerade de 30 grottorna med vackra målningar och detaljerade stendekorationer. Grottorna föll sedan i glömska när de övergavs och har stått orörda till de återupptäcktes på 1800talets början av brittiska soldater. En del av grottorna har förstörts av regn och lera men i en del hade de fina målningarna bevarats och kunnat plockas fram.
På 600talet flyttade Buddistmunkarna över till Ellora och dessa grottor täcker ett större område än Ajanta. De dekorerades från 600-1100talet men de har används som skydd för monsuner och epidemier så målningarna är här förstörda. Dock finns otroliga stenkonstverk i basalt-sten som är väl värda att ses. De 12 första grottorna är buddistiska, nästa 17 är hinduiska och de sista fem är janiska. De är uthuggna uppifrån och det tog 7 generationer att färdigställa dem.

Ajanta


Ellora

Vi hann ned en guidad tur i Ajanta, därefter en indisk lunch där innan vi skyndade till Ellora och hann se den finaste, Kailasatemplet i grotta 16, innan solen gick ner och grottorna stängdes. Skulle velat ha haft lite mer tid i Ellora (en hel dag) men vi fick i alla fall se lite av det.
Mycket dammiga och med lite huvudvärk av för lite vätska, kom vi sedan tillbaka till hotellet. Men efter en dusch och en god middag med grillad fisk var alla väldigt nöjda och somnade gott i de hårda sängarna!

2 kommentarer:

  1. Oj vilka vackra platser!! Kram syrran

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag hamnade på din blogg av en slump när jag googlade efter information om Bangalore :)

    Jag är en 24-årig tjej som pluggar till läkare i Umeå. Jag ska göra en 3 veckor lång kirurgipraktik i Bangalore och jag undrar om du har några tips om vad man ska hitta på under helgerna som utflykter etc som är i närheten :)? Eller kanske klädsel? Är det en säker stad?? Oj, många frågor nu :) men det hade varit så roligt med lite sån fakta från nån som är där :)!

    SvaraRadera