Besöksräknare

onsdag 9 maj 2012

Sommarskola i slummen

I går tillbringade jag hela dagen i en liten lokal jämte en stor soptipp i ett av Bangalores slummområden. Jag har hjälpt till med aktiviteter för barnen för att de inte bara ska driva omkring nu när de har sommarlov. Jag var här förra året också och det är verkligen en upplevelse. Det var ca 30 barn som gjorde djur av mallar som sedan klistrades på toarullar. De var först fullt sysselsatta med att färglägga mallarna. En liten tjej behövde väldigt mycket hjälp. Hon hade nog aldrig hållit i en sax. Hon kunde inte koordinera fingrarna utan behövde hålla i saxen med båda händerna för att lyckas med ett klipp. Man fick styra saxen och pappret för att hon inte skulle klippa rakt genom alla figurerna. Men hon verkade nöjd med sin fjäril när den väl var klar. Själv var jag så kletig av lim att jag knappt kunde få isär fingrarna.
Halva gruppen var sysselsatt utanför med att lära sig jonglera. Även där var det verkligen olika i vad de klarade och inte. Några kunde knappt kasta upp en boll och fånga den medan ett par i varje grupp lärde sig att hålla två eller tre bollar i luften. Jonglerbollarna hade de varit med och tillverkat av plastpåsar med en blandning av sand och sågspån som sedan träddes över med ett par lager med ballonger.
En väldigt konstig sak som hände (jag märkte det inte inne men fick det berättats av de som var ute) var att plötsligt kom någon och ställde upp ett bord utanför. Det plockades fram kanyler och plötsligt började de grabba tag i barnen och ge dem sprutor. De bara tog lite barn på måfå. Ingen frågade något om föräldrar eller vad de hette utan de bara gav dem ett stick. De fick ingen information om vad de fått men de kunde säkert inte föräldrarna läsa i alla fall då de ofta inte kan läsa och skriva. Det var rena kanyler som användes till varje barn men man blir ändå lite chockad. Chauffören berättade sedan att det stått i tidningen att de skulle ut och vaccinera mot hepatit B i slummen. På det här sättet blir ju i alla fall några vaccinerade men det känns ju helt tokigt.

Det var i alla fall en bra dag med massor av fina barn som klätt upp sig för att komma. Vissa med säkerhetsnålar som höll ihop de alldeles för stora klänningarna, men fina var de ändå med flätor och stora rosetter i håret. Jag tror ändå de fick en rolig dag med oss blekansikten.

Jongleringsgänget
Koncentrerade tjejer som får instruktion om vad de ska göra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar