Besöksräknare

torsdag 28 oktober 2010

Mamma Mia







Helgen rullade på alldeles för fort, som vanligt. Då barnen ska ha lov nästa vecka så har de naturligtvis fått holiday homework så en del tid gick åt till att starta på dessa så att vi verkligen ska kunna ha lov nästa vecka. Men vi gjorde ändå några roliga saker. I lördags var vi på skolans uppsättning av Mamma Mia. Det var en fin uppsättning med massor med barn som dansade, sjöng och skådespelade. En del lät riktigt bra, speciellt solot som Nora sjöng!!! Det hela avslutades riktigt indiskt med ett jättefyrverkeri som de skjöt av precis från scenens baksida så vi alla trodde att vi skulle få brinnande flagor i huvudet och bli döva på kuppen. Jag skrattade så tårarna trillade men Jakob blev rädd och ville springa därifrån. Nåt sådant hade aldrig varit tillåtet i Sverige. Sedan blev det indisk buffé, dvs den vanliga skolmaten som barnen är vana vid och därför visste att de inte gillade. Jag tyckte den var riktigt god, men lite stark för barn kanske. Det hela blev i alla fall en fin kväll och pengarna som biljetterna kostade gick till skola och barnhem som vår skola hjälper och stödjer.

fredag 22 oktober 2010

Sjöjungfru-sari

Färgåtergivningen är fel i bilden. Jag kan inte fixa till den men den blåa färgen är mer grönblå och lite mörkare än här.

I tisdags var vi på spännande shopping. Vi var tre tjejer som åkte till stadsdelen Chikpete där det fanns mängder av sari affärer. Det kändes som att det var hundra affärer på varje gata. När man köper sari så köper man ett ca 5-6 meter långt tyg. I ena änden finns dekorerat till ärmar och liv. Av det syr man upp en topp som ofta slutar strax över kärlekshandtagen, så de väller över kjolkanten om man är välnärd. Resten av tyget ska man svepa och vika runt sig. Man behöver då en ganska figursydd underkjol med dragsko i midjan som man knyter åt hårt för sedan stoppar man ner tjoltyget i den. Gör man inte det bra så kan man tappa hela härligheten!!! Jag får nog be min maid att klä mig. Vännen M sa att man även kunde bli klädd på spa:t på klubben. Vi får se hur jag gör men jag vill också lära mig hur man gör själv. Tappar man den bör man ju kunna sela på sig den igen.
Orsaken till detta inköp är att vi ska gå på India Night, en välgörenhetstillställning som Overseas Woman Club ordnar. Tanken är att jag även ska vara med och dansa bollywooddans där, men jag just nu kan jag ju knappt gå - men det är en månad kvar. Mycket kan hända på den tiden.
Nu gäller det bara att hitta ett fint smycke till sarin.

torsdag 21 oktober 2010

Aj-aj-aj!!!

Vad trött man blir på sin kropp! Med jämna mellanrum går man sönder. I förrgår hände det igen. Jag hade verkligen sett fram emot att gå på dagens step-pass. Det är härligt att träna till musik tycker jag. Man blir så glad och stegen går så lätt när man har musikens takt att följa. Jag tänkte på det senast under gympan i måndags: att jag känner mig verkligen privilegierad som får röra mig till musik genom gympa och dans, så många gånger i veckan.
Vi hade precis värmt upp och skulle börja lite kombinationer. Jag tog bara ett vanligt steg, då det kändes som ett knäpp inne i vaden, ungefär som när man knäpper med fingrarna. Det brann till längst underbenet och jag fick sätta mig. Då kändes inget och jag försökte ställa mig igen men fick en sån brinnande smärta i benet när jag belastade det att jag fick sätta mig igen.
Satte mig med ispåse och vilade i 30 min och försökte ställa en diagnos. Det kändes verkligen som att muskeln gått av när det hände, men det insåg jag att den inte hade gjort, i alla fall inte helt, för jag hade ingen hopknölad muskel ner mot hälen. Men ömt var det. Snälla Lena fick stötta mig ner för trapporna och var gullig och följde med mig till sjukhuset.
Det var bara en muscle pull (bristning) sa läkaren. Hon tyckte det var konstigt att det hände då jag ju hade en sån "fat muscle". Fick först tips om att lägga värme på det. Sedan kom sjukgymnasten och hon förespråkade kyla! Först höll jag på att få ett stort knäskydd med metallskenor?!! Men jag fick sedan bara en elastisk linda som jag har använt en gång. Blev ordinerad kall-våta omslag morgon och kväll i en vecka - men det har jag inte gjort en gång. Fick också antiinflammatorisk/smärtstillande medicin som jag tar. Den jag tar på kvällen har så god styrka att jag knappt känner av besvären, så det är tur att jag inte tar den på dagen!
Nu efter ett par dagar så känns det mycket bättre. Jag behöver inte gå i sidled nerför trappan längre och jag kan belasta nästan jämnt om jag går väldigt sakta. Det hugger dock till som av en kniv ibland om jag gör någon snabb rörelse och jag tror inte jag ska ut i affärer ännu. Tur att man har så många snälla vänner som erbjuder sin hjälp. Jag ska i alla fall på lunch idag med de daglediga svenskarna här. Det ska jag klara av i alla fall. Måste bara ta det lugnt så jag läker snabbt för nästa fredag natt åker vi till Phi phi islands i Thailand!

måndag 18 oktober 2010

Nybakat

Vill bara visa hur fint "gräddade" mina axlar blev när jag stod och pratade i träningslinne i förmiddags efter gympan. Gympan har vi ovanför affären, på tredje våning. Lokalen har ett tak men är öppen med väggar upp till midjehöjd. Det är härligt att vara där upp och titta på utsikten och höra fåglarna samtidigt som man gympar. Solen når inte in så man behöver ingen solskyddskräm. Men står man sedan och pratar med vänner i solen så kan man ändå bränna sig...

Jag har alltid gillat havrekakor och äntligen har jag hittat ett recept som blev bra. Det var Helena som hade med detta i sin blogg. Jag brukar kika i hennes blogg för den är så trevligt skriven och har så otroligt fina bilder. Jag önskar jag kunde ta så fina bilder - fast då måste man nog engagera sig mer i sin kamera än vad jag gör. Helenas man är fotograf så det är kanske inte så konstigt att han lyckas bättre än mig!

Helena har russin i sina men mina russin var slut så det fick bli utan russin idag. De var goda även utan russin. Passade väldigt bra till ett glas mjölk!

söndag 17 oktober 2010

Sweets


I dag kom chauffören med sweets till oss igen. Jag tror det var för att vi skulle ha

pujan för motorcykeln. Jag fattar aldrig riktigt om det är vi eller han som ska bjuda på de där hemskt sockersöta sakerna. I dag var det olika sorter i asken. Den som ser ut som en köttbulle på papper var riktigt god. Den smakade mandel och var saftig. De andra var mer hårda och ohyggligt söta. De är lite som när man försöker sig på att göra fudge hemma och den sockrar sig. Den gula saken längst ner på bilden var några slags fritterade ringar som sedan var doppade i sirap. Undrar om det är så här indierna skulle känna för våra Aladin-askar?

Vi får väl ge honom några kanelbullar i morgon för Tomas sa att det verkat som han också förväntat sig något från oss. Undrar om han egentligen uppskattar bullar eller om han hellre vill ha tillbaka sin ask med sockerbomber?!

Pudja för Royal Enfields


Idag har det varit aktivitet i Whitefield. Just nu firas det Dussehra och Kjell kom på sent i fredags kväll att vi givetvis måste göra en pudja (välsignelse) för våra Royal Enfileds. Dussehra är en festival där man bland annat välsignar alla redskap, verktyg och maskiner för att de skall hjälpa till att ge stå en bi under året.
I morse försökte jag ringa ihop gänget. Det som verkat vara en god idé i fredags natt fick inte samma gensvar idag. Kjell var hyfsat lätt övertalad men Patrik var mer tveksam till en början. Jag hade dessutom en kollega som fick agera barlast i Kjells sidovagn för den går stabilare om någon sitter i den. En uppgift som Lennart klarade galant eftersom han är från Orust :). Kändes också bra att vi samlade alla Berntssons i ett fordon. Hur som helst så kom min chaufför imorse och jag förklarade att han fick hjälpa till med att köpa alla saker som behövdes. Kumar var ganska bestämd på att den behövde tvättas först så det började han med innan vi kom iväg. Kjell tvättade sin hoj själv och Kumar kollade av Patriks så att den var OK också under tiden Patrik åt upp filen..
Med Kumar i bilen så åkte vi i procession mot blomsterförsäljaren. Där fixade Kumar blommor och lime till våra RE. Sedan åkte vi upp till ett Ganesha tempel som låg precis jämte vägen. Vi fick köra upp och ställa oss jämte varandra. Munken började med att smeta streck på hojen på några strategiska punkter som skärmarna, lampan, hastighetsmätaren och ljuddämparen. Ljuddämparen fick dock ett väldigt snabbt och kort streck för den var nog lite varm. Därefter gick han med rökelse runt hojarna, sedan en bricka med metatabletter med eld så det kom lite svart rök och klingade i en klocka. Sedan skulle man lägga lite pengar på brickan, stå barfota och andas in metatablettens rök tre gånger. Därefter så drämde de en kokosnöt i gatan så den sprack. Jag försökte få Kumar att efteråt berätta vad alla symbolhandlingar betydde men tyvärr så brast hans engelska lite så jag tror vi får prata med maiden imorgon istället.


Cermonin avslutades med att man lägger en lime under varje däck och så kör man över dem.
Det var väldigt intressant att vara med om detta. Detta är oerhört viktigt för de flesta Hinduer och något man gör med sina viktiga redskap för att det skall ge välgång under året.
Givetvis så fick jag ett bevis på att Pudjan är avklarad och om nu hojen går sönder eller krockar så borde jag kunna gå tillbaka till templet för att få tillbaka pengarna. Klart mycket billigare än traditionell försäkring för totalt med blommor och tempelavgift så gick det på 120 rs( ca 20SEK).


Turen avslutades med att trion åkte till Vartur för att köpa frukt på marknaden. Vi var en ganska stor attraktion med tre Royal Enfield och speciellt med Kjells sidovagn. Det kom en gubbe och pratade lite om vår MC's och såklart mest om Kjells. Han hade själv en väldigt sliten RE. Vi trodde den var från sjuttiotalen men dnt visad sig vara från -98. Generellt är ju Indier väldigt sociala och gästvänliga och vill prata. Vi var framme och tittade lite på hans och hur han lastade den med en stor säck med ris. Jag tog kort på en herre med sina höns som han sålde. Genast viftade han bort alla runt omkring så att jag skulle ta ett kort till där han stramade upp sig. Alla är alltid väldigt stolta där man tar kort. Jag tyckte dock kortet där han ligger lite relaxat är finare så jag lade ut det istället.


En lyckad förmiddagstripp och jag tror Lennart tyckte det var kul att se lite mer av Indien. Vi andra tre var kanon nöjda också.
//Tomas

Sparkcykelmiddag

I fredags gick den av stapeln, vår sparkcykelmiddag. En av våra vänner fick idé när vi gick hem från en inflyttningsfest för några veckorsedan och det var ju en idé som var tvungen att provas. Vi var fem par som var med och då fem olika stationer att åka mellan. Det blev fördrink-förrätt-varmrätt-efterrätt-kaffe. De som organiserade upp det hela sa att hur de än hade tänkt (bokstavsordning, husnummmerordning mm) så blev det hela tiden vi som fick varmrätten!! Sån tur är så tycker jag det är kul att laga mat så det blev repris på den dubbelmarinerade oxfilén men nu med potatisgratäng och tomatsallad. Så här fint blev bordet:
Det blev verkligen charmigt med de olika stilarna som varje hus bjöd på och skönt att bara behöva ta reda på saker efter en rätt och ändå bjuda så många.

Det roligaste var nog ändå transporten mellan husen. Vi var nio som använde sparkcyklar........och en som lyckades trycka ner sig i en trampbil!!!


Det måste ha sett roligt ut när vi kom åkande. Ett gäng finklädda vuxna människor på lite för lågt inställda sparkcyklar. Fru B hade tom smala höga klackar och en liten svart pärlförsedd aftonväska hängande på styret! Själv tog jag de lite bredare höga klackarna för att klara av allt sparkande.


Här står vi redo att åka nerför backen.
En härlig kväll som vi måste göra igen!




torsdag 14 oktober 2010

Tips för gravida

Jag köpte ett paket saffran idag dä jag fick syn på det i ett ställ brevid kassörskan. Det var lika dyrt som hemma. Jag visade min maid paketet och då berättade hon vad saffran används till här: Om man är gravid så kokar man mjölk med saffran och dricker det. Då får bebisen i magen ljusare hudfärg. Det måste väl vara saffransförsäljarna som lurat i folk det! Men de verkar tro på det här. Men du tror väl inte på det? frågade jag henne. Då svarade hon lite undvikande att hon inte druckit det för att hon inte gillar att dricka mjölk.
Saffran finns i en del mat här och ger en god smak men inte tror jag man får ändrad hudton av att äta eller dricka det!

onsdag 13 oktober 2010

Internetproblem

Åh äntligen fungerar internet igen! Har varit utan det sedan i går och man blir väldigt begränsad. Jag ringde i förmiddags för att felanmäla och efter att ha klickad mig fram mellan olika tangentval, fick jag tillslut tala med en riktig människa. Hon talade dessvärre så fort att jag fick be henne att säga om varenda mening som hon sa. Jag tycker jag börjar få ett vant öra för den indiska engelska accenten, men jag hade inte en suck! Tillslut la hon bara på rakt i örat på mig! Då känner man sig ganska värdelös. Tomas gjorde också ett försök och fick samma bemötande. Jag som har arbetat med människor med hörsel och förståelesproblem ställer automatiskt om mitt sätt att prata när jag märker att personen jag talar med inte hänger med. Konstigt att de inte lär sig det när de jobbar med att kommunicera med människor!

måndag 11 oktober 2010

Stjärnorna säger nej till alkohol

Riktigt så var det ju inte men inte långt ifrån. Vår delstat Karnataka regeras av ett parti som heter BJP. Det förknippas med ganska mycket mutor och väldigt mycket för hinduiska levnadssätt och lagar. De ligger bland annat bakom reglerna för förbjudandet av nötkött vilket gör att muslimer och andra har lite problem.
Nu är det val igen och vår Chief Minister Yeddyurappa verkar ha svårt att vinna ett kritiskt val nu på måndag. Det är astrologerna som har förutspått att han troligen inte kommer att bli återvald. Man redogör i tidningen ingående om att på grund av positionen av Venus och Mars i kombination med en väldigt svag måne gör att han troligen inte vinner. Om han agerar "intelligent" och har lite tur med att krafterna på Jupiter och Merkurius så kan han vinna.
Det står också att regeringen och minstrarna ofta använder dessa astrologer för att rådfråga inför viktiga beslut. Man lägger tydligen stora summor pengar på denna konsultation som verkar vara viktig i beslutsprocessen.
Inne i tidningen står det också några andra orsaker som att han sparkade ut sina supportrar efter att de hjälpt honom till makten, ändrat turorningen till att bli minister, hans arogans och ilska mot sina medarbetare, korruption som verkar vara väl utbredd och att han pga arrogans inte har haft koll på sina politiska konkurenter.
Detta med att tro på astologi är ganska utbredd och ibland så blir mina kollegor lite generade när man frågar om det. Vid giftemål, namngivning och andra viktiga beslut så konsulterar man ofta stjärnorna. Men att regera en delstat utifrån stjärnorna känns så där ifall man skall vara ärlig.
Tillbaka till alkoholförbudet så har Chief Minister förbjudit all alkoholförsäljning innan valet i tredagar för att försöka säkra sin ställning. Vad jag har förstått så är det för att man skall förhindra en mob där hans motståndare köper billig sprit till folk för att bilda upplopp.

Men nu har vi planerat en sparkcykelmiddag på fredag och nu finns det ju risk för att vi får dricka vatten till oxfile! Jag tänkte kolla med en astrolog imorgon om han kan spå om vinshopen kommer att öppna på fredag eller inte.....
//Tomas

torsdag 7 oktober 2010

Buss-sång

Sitter här och skrattar för mig själv. Maken ringde precis med lite panik i rösten. Han har precis åkt iväg med en buss helt utan fjädring (det är väl en sådan barnen åker till skolan i varje dag!) och ska åka i ca 2 timmar till en "fish camp" där hans grupp ska ha någon slags teamutveckling. De sitter här och sjunger i bussen i tur och ordning och snart är det min tur att sjunga och jag kommer inte på någonting!!
De som känner min make vet att han kan sjunga men har lite problem med att minnas sångtexter. Han tar gärna upp en sång men förlitar sig sedan på att jag ska hjälpa honom med texten.
Jag fick fundera. Sjung en snapssång, de är ju inte så långa och vissa är ju väldigt lätta! sa jag. Vi enades om att "Tänk om jag hade lilla nubben uppå ett snöre i halsen" kunde vara en bra sång att introducera indierna med i den svenska vissången. Sms:ade honom också tipset om "Hej tomtegubbar slå i glasen" som en andrasång om det behövdes! Han kan ju faktiskt alltid göra som Björn Skifs i melodifestivalen - hitta på lite annan text om han glömmer något ord. Ingen märker ju det. Det ska bli kul att höra om han gjorde succé.

Ett sött litet äpple


Vännen K frågade om hjälp då hennes 2 och 3-åring skulle vara utklädda till träd respektive äpple. Det blev till att ta fram symaskinen. Jag såg framför mig hur man kunde göra en stor puffig äppeltröja, men då det ju är upp emot 27 grader i skuggan på dagen vet jag också att det är väldigt varmt att ha på sig massa dräkter. Mina pojkar har aldrig varit förtjusta i att vara för konstigt utklädda och de här killarna är nog likadana, så det fick bli lite enklare modeller. "Trädet" fick en halsmudd med löv på som bara kunde hängas utanpå en vanlig tröja. Han fick också en grön mössa med lite lövaktig topp som han nog aldrig kommer vela ha på sig (det är den minste av dem). 3-åringen fick denna äppeltröja med keps. Jag tror han kommer att bli väldigt söt!

måndag 4 oktober 2010

En solig och blöt kanelbulledag











Det är konstigt väder här. Som göteborgare och infödd boråsare är man ju van vid att när det regnar så regnar det. Och då menar jag inte en liten skur utan i timmar, ofta hela dagen. Här är det inte så. Satt och läste på altanen i solen efter dagens gympass. Det är varmt 26-27 grader i skuggan och små moln. I dag kommer det inte att regna, tänkte jag på förmiddagen, men så kommer eftermiddagen och plötligt sätter någon på kranen. Det öser ner som om någon hällde med hinkar uppifrån. Jag vet inte om ni ser men på bilden med blomsterlandet så står blommorna en decimeter under vattnet. Det håller på så i en halvtimme och sedan slutar det igen?!

Det är när sånt händer som man får baka bullar. Ne,j jag bakade faktiskt för att det är kanelbullens dag idag. Myrorna hade intagit min ask med pärlsocker men sån tur är fick jag ärva en väl försluten ask av goa vännen M som flyttat hem, så nu ligger 45...nej det är inte alls så många bullar kvar längre....33 bullar och väntar på att få hamna i frysen till kommande fikastunder.










Välkommen, den som vill smaka!

söndag 3 oktober 2010

Mamma på två hjul?





Oskar och Jakob fick en Skateboard med två hjul. Det är helt omöjlig att åka på men Oskar har hittat knepet. På något vis skall man vrida plattan och köra fötterna fram och tillbaka. Åsa skulle givetvis prova och Tomas tyckte det var en kanon idee utan hjälm och med dåliga knän. Efter lite tränande så tog sig Åsa fram med hjälp av garageväggarna. Det är mest Oskar som använder den och han kör till och med över fartguppen i nedförsbacken och klarar att få fart i uppförsbacken från klubbhuset. Det ser helt overkligt när han kör



Så här kan det se ut när man kör....














Jag provade givetvis när inte kameran fanns framme men. Det ser väl ut som när Oskar åker ungefär.....:)
/Tomas