Besöksräknare

lördag 11 september 2010

Indien - cermoniernas land


Det har varit en långhelg denna helgen för igår så var barnen lediga från skolan. Beskedet om detta lov kom lite hastigt. I tisdags fick vi ett mail om att det bara var de barn som firade Eid som är muslimernas avslutning på ramadan, som fick vara lediga. I vanliga fall är denna dag en lovdag för barnen men enligt kalendern som skolan fått när de lade schemat för året så skulle den inträffa på lördag och var därför ingen skolfri dag. (På sätt och vis hade visst skolan rätt för jag hörde att den flyttats fr frdagen till lördagen för att inte månen varit uppe som den skulle natten innan eller nåt, men det kunde ju egentligen inte skolan vetat. Det är mycket om månar, planeter och stjärnor i religionerna här.) I mailet vi fick stod det att skolan inte kunde göra fredagen till helgdag då de sagt att det var en skoldag och då en inställd dag skulle ställa till det för föräldrar som jobbar. Dock redan nåsta dag , i onsdags, fick vi ett nytt brev om att det blev lovdag på fredagen. Någon muslim med stort inflytande hade väl tyckt annorlunda och då ändrade sig skolan. Det är i alla fall typiskt skolan att inte ta reda på fakta från början och lämna ett rakt besked utan först lämna ett besked och sedan ändra sig. Varför tänker man inte efter före och kollar upp så att det blir rätt. Ja, ja barnen blev ju jätteglada och vi fick en pyssel- och lekdag där gamla köksbordet från Svalebogatan packades upp och blev till akvarellmålarbord i vårt sovrum. Jag fick ju fina, nya akvarellfärger i födelsedagspresent och de ska nu börjas användas. Resultatet blev inte så imponerande men övning ger väl färdighet.

Måste bara berätta lite mer om veckans religiösa cermonier. I måndags när maiden kom hade hon varit i kyrkan, klockan fem på morgonen. Men, du är väl hindu, frågade jag. Ja men man måste tillbe heliga Maria. Det är hennes födelsedag på onsdag och då måste man gå till kyrkan igen, svarade hon. I onsdags hade hon varit i kyrkan på morgonen (vid femtiden!) och då hade Marias flagga varit uppe. Flagga?!? frågade jag. Ja, hon har en egen flagga, svarade R. Jag hade ingen aning om att Jesus moder hade en egen flagga! Alla som är djupt troende har på sig korallfärgad saree alt korallfärgad pyamas i en månad efter hennes föedelsedag berättade min chaufför. Han är också hindu men tillber alla kristna och muslimska gudar också, för säkerhets skull. Han liksom helgarderar sig. Han tycker väl att vi har ett väldigt konstigt sätt att tro, som håller vår tro så för oss själva utan massa ritualer. Vi tror väl inte på samma sätt som de gör här.


Det beror väl på att man är uppväxt i ett kristet land, men jag har väldigt svårt att förstå att man kan tro på de Hinduiska gudarna. De handlar väl mera om symbolik än om reella gudar kanske men de är oftast avbildade i bjärta färger och med fler armar och ben än vad som känns naturligt. Jag har svårt att se det som något heligt när en gud har tre ögon. För mig är det ett täcken på missbildning. Jag är väl alltför yrkesskadad kanske. Borde tänka mer "outside the box" kanske. Just nu firar man elefantguden Ganeshas födelsedag. Han är barn till Shiva och Parvati och blev halshuggen av sin far Shiva och fick då ett elefanthuvud som ersättning. Tufft! Men han är vishetens gud och födelsedagen firas med att man slänger ner statyer av Ganecha i sjöar och vattendrag. Rent symboliskt ska vattennedsänkningen även ta bort människans olycka.

Staten ber folk köpa ekologiska statyer utan gifter, såsom de en gång tillverkades av lera och hennafärger, men de flesta köper nog ändå de stora gipsfigurer målade i giftiga färger som de sedan sänker ner i sjöarna runtomkring. Det gör inte de förgiftade sjöarna mindre förgiftade. Få tror att de påverkar sjön utan de flesta tror att sjön renar sig efter några dagar. Synd in sjöarna här! Jag har svårt för det momentet i firandet, men hä är det en stor högtid.


Tror ni att dessa färger är naturvänliga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar