Besöksräknare

måndag 8 februari 2010

Mammas reflektioner




Efter en dryg vecka i Indien har jag börjat reflektera över hur allt flyter på här precis som hemma, men ändå så helt olika. Eftersom här finns så billig arbetskraft att tillgå, har jag funderat över alla yrken, som vi saknar i Sverige.


På morgonen väcks jag av att en flicka sopar gräsmattan med en låg kvast, som en ponnysvans, alltså med ryggen dubbelvikt. Åsa har erbjudit mer långskaftade kvastar, men de duger inte. På väg till affären såg jag åtta män och kvinnor, som satt på huk och rensade ogräs ur gräsmattan med någon form av verktyg.


När man köpt något i en affär, betalar man som vanligt. Det är inte lönt att lägga ner kvittot, för efter någon meters promenad mot dörren, står en vakt, som vill se kvittot och stämpla paid och slänga en snabb blick ner i påsen. Vissa affärer har rationaliserat så att kassörskan stämplar direkt.


När chauffören skall parkera bilen i garage vid en affär, finns en person som trycker fram och räcker över en parkeringsbiljett, ett yrke som vi saknar i Sverige. Nästa person dirigerar in bilen i garaget medan en tredje person hjälper till att lotsa in bilen i parkeringsluckan.


Trafiken är enorm. Jag skulle aldrig våga köra i detta landet. Vänstertrafiken känner man ju igen. När vi skall svänga höger från området, gäller det att köra bilen lite i sänder framåt så att man till slut har spärrat ena körfältet. Störst går först. Det vimlar av lätta motorcyklar (endast föraren har hjälm) som liksom bilar och richshaws (små trehjuliga minitaxis) samsas om exempelvis två filer men kör minst fyra i bredd. Ingen ordning i vilken fil man kör. Bara att kila in sig där det finns bäst plats. Tuta så att ingen kör in i sidan. Ibland kan chauffören ligga i mittfilen med en bil framför, köra om på höger sida för att sedan hitta en lucka i vänster sida.


Så fort man skall åka in i ett parkeringshus eller till en restaurang, rullar en vakt fram en vagn med en stor spegel och kör under bilen för att kontrollera så att det inte finns någon bomb monterad under bilen. Även bagageutrymmet kollas. Ännu ett yrke som inte kommit till Sverige!


Vid ingång till varuhus eller restaurang finns säkerhetskontroll att gå igenom. Det piper alltid från handväskan men vakten är så förstående, säger att det är mobilen, som ligger hemma!!!


Detta är bara början på allt ovanligt, fantastiskt och otroligt Indien har att erbjuda.


Gunilla


Så här långa är de sk churidhar som denna byxmodell heter. De ska korvas på underbenen.






3 kommentarer:

  1. Så kul att se dig Jacob!Byxorna passar väl inte dig?/ Eva (gamla Hällöfröken)


    (Min dotter Sofia ska resa till Indien (Ladakh i norra Indien) i september med sin skolklass, spännande tycker jag.)

    SvaraRadera
  2. Härliga reflektioner! När vi bodde på hotell i Beijing stod det en man bredvid brevlådan. Hans jobb var att ta emot brev och sedan lägga dm på lådan...

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Kul att se att både Lars och Gunilla är på plats!! Hoppas ni har det härligt allesammans. En särskild komplimang till ungflickan Gunilla i läcker churidhar! Klär dig.
    Stor kram från ett fortfarande isigt Sverige. Lena

    SvaraRadera