Besöksräknare

söndag 14 februari 2010

Hampi


Nu har vi varit på Weekend tripp till Hampi. Det var hela familjen Ekberg och två Andersons i bilen. Eftersom jag (Tomas) var ledig i fredags och barnen blev sjukaanmälda (??) kunde vi åka redan på fredag morgon. Det var en biltur på styva sju timmar och det var mycket lastbilstrafik.

Det var en högt trafikerad väg så vi såg både trafikolyckor och havererade bilar. En lastbil hade vält över hela vägen och det hade definitivt inte gått bra. Några lastbilar hade bara gått av eller gått sönder. Istället för varningstrianglar så hänger man en liten grön kvist på bilen och lägger några stora stenar bakom. Här hade man iallafall lagt en hel buske bakom bilen och några stenbumlingar.
Tvättade gjorde man i floderna genom att ligga och klappa tvätten och en del torkade tvätten på rälsen....hoppas de kunde tidtabellen. Ibland stod en lastbil i vattnet bredvid och blev tvättad.
Tröska säden är också tungt så bönder lade ut den på vägen och lät lastbilarna köra över den. Sedan spang de och sopade ihop den efter en stund....antagligen räknas den inte som kravodlad :)



Framme i Hospet som var mer av en liten by helt utan allt, funderade vi på var vi hade hamnat. Det fanns ett väldigt fint hotell som vi bodde på men bygatan hade just inget speciellt att bjuda på.



På lördagen så besökte vi Hampi. Den hade varit ett kungadömme med sin höjdpunkt på 1500-talet. Då hade den haft 500 000 invånare på den tiden, vilket är helt enormt, men blivit plundrad av en muslimsk härkare 1565 och ett halvår senare så var allt förstört. Ett temple var aktivt men de övriga var tomma och det finns en tråkig förklaring till varför. Under varje staty och gudabild finns en liten hålighet och där lägger man guld och juveler. De nya härskarna letade efter detta och så fort en staty är krossad eller förstörd så är heligheten borta så då kan man inte använda det till att be eller offra i längre.




Templet inne i Hampi var jätte fint med 11 våningar på första tornet. I templet hade munkarna en helig tempelelefant som man kunde mata med bananer. Om man lade en rupie i snabeln så välsignade han en genom att lägga snabeln på huvudet på en..



Hampi hade varit ett handelscentrum med 7 ringmurar och sju kullar precis som Rom, men detta hade varit mäktigare. Bazarerna hade varit jättelånga och den inne i Hampi hade varit 550 m lång i två våningar. Vi hyrde en guide på 4 timmar men man hade kunde tillbringat några dagar där uppe men det var extremt varmt. Barnen klarade inte mer, så vi åkte helt enkelt hem och badade i poolen.

Det var en väldigt lång resa men helt klart värt det.

//Tomas

2 kommentarer:

  1. funderar på om inte vi ska börja torka vår tvätt så också, vi har ju så nära till rälsen här att det faktiskt känns onödigt att köra torktumlaren. Johan kan ju lägga ut den på morgonen när han hämtar tidningen och ta in den på kvällen när vi hämtar posten ;)
    kram på er alla!! //syrran

    SvaraRadera
  2. Bra idé! Ni har ju sjön att tvätta i också. Er tvätt blir nog renare, då den flod som de tvättade kläderna i såg riktigt smutsig ut.
    Kram.

    SvaraRadera