Besöksräknare

tisdag 6 mars 2012

Indisk hemkunskap

Oskar har vissa timmar som han har fått välja vilket ämne han vill läsa. Jag har för mig att han hade något liknande i Sverige som då kallades för "Elevens val". Han har denna termin valt matlagning! Bra tycker jag. Fördomsfullt trodde jag klassen var full med tjejer. "Nej det är nästan bara killar. Man får ju äta också", svarade Oskar och suckade över min oförmåga till att förstå tonåringar.
De har fått laga lite av varje. Muffins var populärt. Man fick en halv var. Oskar fick dela med en kille som sa att han vill ha översta delen för han gillade inte botten! Det ville Oskar också, så Oskar delade den ändå mer logiskt, i två halvmånar!
Stekt ris med grönsaker har de gjort och kan ju vara till nytta i framtiden. Dock lagas det i stora wokar över öppen eld och kocken har någon slags konstig kniv som han skär ner allting med så de får väl försöka anpassa recepten till ett normalkök när de sedan ska prova recepten hemma.
Sedan har de gjort pommes frites. Indiska sådanna. Man delar potatisar i klyftor, häller ner dem i frityrbadet och när de precis har hunnit under ytan på oljan tar man upp dem igen så att de ser färdiga ut men är hårda och knaprigt råa innuti!
"Double toast" had de också gjort."Men det lät ju gott",tyckte jag.
Hmm, sa Oskar. Tänk dig en dubbelmacka som grillas(dock även det mycket snabbt så den knappt han få färg). Vad vill du lägga i den?!! Känns gurka som det naturliga valet? En ring tomat och sedan massor med rå lök, toppat med koriander chutney! "Den mackan fick man riktigt dålig andedräkt av!", sa Oskar.
I dag hade de gjort något så smaskigt som en icecream cake! I botten av en form hade de lagt skivad sockerkaka, sedan glass och sedan ett lager mariekex (kan man ju tänka att glassen gör kexen våta??). Sedan ett till lager med sockerkaka, glass och kex för att sedan toppa med sockerkaka.Till denna jättetårta vispades sedan ca 2 dl grädde och i ett knappt synligt, mycket tunt lager, brettes ut på toppen.
"Klar!"tänkte Oskar.
Nej: skjuts in i ugnen!!!
Alla barnen stod med hakorna nere vid knäna. Det lilla lagret grädde sjönk snabbt ner i kakans topp och glassen smälte ju med ner i kex/sockerkakslagret. Den var väl inte inne så väldigt länge med tillräckligt för att gegga till det hela. Indisk Glass au four helt enkelt! Så där lite halvbra som det ofta verkar bli i den här matlagningsklassen!! Oskar kan redan en del matlagning som han både lärt sig i Svenska hemkunskapen och här hemma. Tur det. Men han har nog kul den här lektionen i alla fall och det har han inte på alla lektioner!

1 kommentar:

  1. Det där med sockerkakan och glassen vore ju intressant att smaka ;) kram syrran

    SvaraRadera