Besöksräknare

söndag 28 augusti 2011

Egen pasta

Jag har tänkt göra egen pasta många gånger men aldrig kommit till att verkligen göra det. För två årsedan var jag till och med med på en matlagningsdemonstration på en restaurang inne i stan och där fick vi av en italiensk kock lära oss göra pasta. Vi knådade och knådade och fick redapå att man kunde testa om pastadegen var färdigknådad precis på samma sätt som man kollar jäsningen på en deg: När ett fingeravtryck fjädrar tillbaka är degen lagom!
I veckan var jag och beställde en pastamaskin men den skulle ta två veckor att få den och idag kände jag att jag var tvungen att prova ändå.
Vetemjöl och ägg blev till en deg som fick vila lite innan den kavlades millimetertunn och sedan skars i strimlor. Vi var skeptiska till om de skulle gå att äta både maken och jag då de trots vetemjölet blev till en stor kaka när jag lade strimlorna i en hög (kanske skulle man låtit dem ligga och torka till lite innan man hällde dem i vattnet?) men resultatet blev bättre än väntat. Smaken var väldigt mycket som färsk köpepasta med undantag för vissa bitar som blivit lite för tjocka. Med pastamaskinen kommer de att bli perfekta!
Till detta gjorde jag en väldigt god tomatsås. Det skulle vara vermouth i den men den fick bytas ut mot vodka då vermouthen var slut. Oj, tänker ni nu men det är faktiskt så att vodka funkar bra i mat istället för t ex vitt vin. Här är nämligen vin dyrt och inte så gott och vodkan är billig och funkar i mat. Man måste bara koka den lite längre så att den får en mjukare smak och gärna blanda i en skvätt grädde för att ytterligare runda av smaken.
Skållade tomater i bitar, nykokt broccoli, grillade scampi och hyvlad parmesan fick man att toppa pastan med. Mums vad gott det blev!!

3 kommentarer:

  1. Det ser jättemumsigt ut, jag gjorde en lasagne med färsk pasta igår som blev supergod, den får du testa ngn gång, här är receppet:

    Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto

    2 pers

    Mandelpesto:

    1/2 dl mandel

    25 gr smör

    1 citron, zest och saft

    1/2 tsk honung

    salt


    2 lasagneplattor ( jag har alltid färska )

    1 stor gul lök

    1 vitlöksklyfta

    smör eller olja

    ca 250 gr skogschaminjoner eller portabella

    4 skivor serranoskinka ( kan uteslutas för veg )

    200 g färsk spenat

    salt, nymalen peppar

    1/2 burk ricotta


    Peston:

    Rosta mandeln hårt i torr panna och krossa sedan. Smält smöret och separera det klara från den grumliga bottensatsen. Häll bort det grumliga och låt det klara bubbla en stund på svag värme tills det doftar knäck. Riv citronzest.

    Rör ihop mandelkross, smör, zest och honung, smaka av med lite citron och salt och håll varmt.


    Koka upp vatten till lasagneplattorna. Hacka löken och vitlöken fint och svetta dem genomskinliga i smör. Skiva svampen fint och strimla skinkan och vänd ner i löken, stek tills svampen fått lite yta. Tillsätt spenat och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och var gärna generös med svartpeppar. Koka plattorna mjuka, Fiska upp dem och lägg dem på 2 tallrikar, fördela svampröran på den ena halvan av plattorna, Toppa med en rejäl sked ricotta och vik över resten av pastan, (se bilden) Skeda över varm mandelpesto och servera genast!!!

    Bello!!!

    SvaraRadera
  2. Åh det ser jättegott ut!
    Tack, Åsa.

    SvaraRadera