Besöksräknare

tisdag 27 oktober 2009

Livet i en resväska är äntligen slut


Äntligen så är väntan över och urvalet på kläder och aktiviteter kan öka. Åsa har ju så klart saknat sina golfklubbor och jag en symanskin så man kan piffa till lite här hemma. Containern kom i helgen till Bangalore och agenten ringde mig två gånger om dagen den sista halva veckan. Den har stått i Coshin sedan 8 oktober och de har bokat mig 6 gånger för att åka till tullen. I lördags ringde han och sa att containern var någonstans i Bangalore men inte hade kommit in på omlastningscentralen. I söndags morse ringde han och sa att till 95% kunde vi förtulla på måndag och kl 20:00 meddelade han att allt var klart, men att något papper fortfarande saknades. Jag hade inte varit förvånad om han hade ringt igen runt 22:30 och meddelat att vårcontainer inte hade kommit, men 10:15 stod jag och Åsa på containercentralen för Bangalore som ligger här i Whitefield. För er gamla kollegor så var det en väldigt lång rad med kanske 100 lastbilar på väg in och nästan alla 4x2 Tractor men väldigt risigt skick, typ Asok Layland bilar med trähytter. Annars är det ju nästan uteslutande ridgids som jag har sett, förutom någon ståltransport på flatbed trailer eller biltansporter som går på natten. Trailerarna såg ut att vara torftigt ihopsvetsade av en lokal gubbe på byn. Inne på centralen hade de åtminstånde två stora nya Kalmartruckar som tog en 42 fotare direkt. Logistiken för att komma in var helt värdelös men väl inne var den bra och de flesta containerna gick på tåg hela vägen in.
Vi väntade väl i en halvtimma innan tulltjänstemannen hade kommit. Chefen var inte på plats men efter ett samtal så fick hans underställde göra förtullningen. Man öppnade containern som hade klarat sig bra tror vi. Det stod väl 20-25 man som väntade på att flytta alla saker till två andra lite mindre containrar. En var full med halm för det hade nog varit djur i den och den andra bara allmänt jätteskitig. Dessutom hade någon bajsat precis vid containern...tror det var männskospillning. Detta lösets med att 25 karlar kallade på en kvinna som hade uppgiften att sopa för det kunde ju inte de göra - de var bärare... En kartongbit lade man över bajset innan allt kunde starta.

Sedan slet de ut sakerna och svingade upp kartongerna på axel och huvud så att texten "this side up" låg mot axeln. Jag försökte köra en svensk pedagogisk utbildning att det betydde bär inte upp-och-ner. No problem, sir. Very good wrapped in paper. När jag hittade benet på vår TV-bänk på marken stirrade jag stint på agenten och sa att du är personligt ansvarig.Han blev lite svettig. Sedan sprang han in i containern och skällde och sedan bars kartongerna rätt. Tulltjänstemannen som mest letade efter vår 42tums TV och våra golfsset, satt på en stol utanför (se bilden) och hade en medhjälpare i containern som öppna några få kartonger bara som tur var. LCD TV hade ingen sett när den bars och den ville han se, så det var bara att packa ur allt igen. Vi hittade den tillslut men då hade tullgubben gått som tur var för den var nyköpt och skulle eg förtullas då den var mindre än ett år gammal.

Nu när vi stått och påpekat att de skulle ta det lugnt så säger agenten att hans män skall lasta om allt på lastbilar. Återigen blev jag lite orolig, strirrade stint på honom och sa att han personligen måste övervaka så att allt gick lugnt till, vilket det sedan faktiskt gjorde.

Chefstullaren hade kommit och vi skulle visa upp oss för honom och han var lite mer frågande till vår 42 tummare. Tre TV apparater var för mycket och definitivt en LCD. En lång diskution på lokalt språk och någon typ av förhandling slutade med att agenten sa OK OK OK och så tittade han ner. Något var det som löstes där efter en förhandling.

Möblerna levererades senare på eftermidddagen och de var extremt försiktiga så det är bara några saker som fick skav förutom TV bänken och mitt skrivbord. Det skall komma en snickare och laga senare i veckan.

Vi har packat upp 80% och det känns skönt att få se allt och kunna välja en annan slips. Och barnen jublade när de såg flyttgubbarna. Livet i resväska är äntligen slut för denna gången.
PS Oskar har haft lite mycket att göra men hans inlägg kommer nog snart.

1 kommentar:

  1. åhh vad skönt för er att äntligen få era grejer, känns kanske lite mer hemma nu :)
    kram på er!!

    SvaraRadera