Besöksräknare

fredag 30 oktober 2009

Elsystem i Indien

Min vän Anders som har samma födelsedag som mig, har peppat mig att beskriva elsystemet i Indien. Själv skrattade han när vi patade på telefon så jag antar att han kommer att ge MÅNGA kommentarer i bloggen.



I Indien tror jag mig nästan vara helt säker på att man inte behöver något officiellt certifikat för att vara elektriker. Om man har ett europeiskt pass så har man troligen bättre kunskap än en inhemsk elektriker. Det är ganska vanligt att det hänger kablar runt elcentralerna och skyddsnät är väl inte 100 procentiga. Det kan hända att det hänger lite lösa kablar ner från centralen ner mot trottaren och min vän Mikael sa att det kan mycket väl vara strömförande. Under regnperioden så är det alltid några Indier som dör av elchock runt dessa enligt Mikael. Det ser ut som om folktjuvkopplar sig lite här och där på stolpar och centraler.


Man har alltid reservkraft i alla hus eller områden. Eftersom vi bor i ett gated community så har Palm Meadows några dieselkraftverk som startar när det blir stömavbrott. Man får normalt avbrott några gånger på kvällen precis när alla kommer hem och lagar mat. När reservkraften slår på så får man matning på vissa lampor och uttag typ kyl och kritiska lampor. Första veckorna hade vi inte det i köket utan fick stå med ficklampa ner i grytorna. Då var det bara gasen som fungerade. Ugns och micromat är ju inte så smart att laga när stömmen går hela tiden. Jag ringde Patrik en kväll när det var som värst och funderade på vad som hände. De skulle äta lasange och den blev ju aldrig klar eftersom ungnen hela tiden stängdes av. Deras kvällsmat blev någon timma senare än planerat, men varför planera något i detta landet?


En tvätt kan lätt ta en hel dag om man har strömavbrott med jämna mellanrum hela dagen. Åsa haft maintenence här så nu har vi belysning i köket när strömmen går så att man slipper att stå med ficklampa ner i grytorna.


Vår reservkraft har fått knäppen för den kan bruta två gånger i minuten. Barnen har hittat på en ny lek då ingenting annat fungerar. Ganska kreativt och flexibelt så har de uppfunnit en ny lek som är blanding av blindbock och tafatt. Man får bara röra sig när det är mörkt. Man får helt enkelt anpassa sig.


Jag köpte två batteripacks till mina PC så att de inte skall krascha. Den klarar driva pc:n mellan 30-60 minuter. om strömmen går.


El systemet i huset:


Man har typ 12 kontakter placerade i en panel i varje rum helt utan logik och man vet aldrig vilken brutare som går vart. Garaget kan man tända på två ställen men bara släcka på ett i detta fantastiska hus. Ibland så tänder sig lamporna själva och då går det inte att släcka. Igår så tände sig sovrumsbelysningen i taket klockan fem. Efter lite knuffande på min fru som har ansvar för de 20 knapparna och knäppande på brytarna så konstaterade vi att det inte gick att släcka. Fem minuter senare släckte det sig självt. Konstigt? Nja vet inte riktigt.. Kanske för er men nu när man har vant sig vid konstiga saker så är man mest glad varje gång något faktiskt fungerar och när det slocknade igen så var det ju OK. Vilken träning man får i flexibilitet i det här landet och jag blir imponerad av mig själv att man kan anpassa sig så bra.


På baksidan av huset så är det ett virrvarr av sladdar med telefon, kabel TV och högspänning etc. Någon verkar ha kopplat på sig på min huvudsäkring och ställt en transformator i fösternichen. En sladd hänger från huvudsäkringen som han har man tejpat på stickproppen. Jag trodde det var något till mitt bredband först men sladden är virad kring mitt staket och går in till grannen. Detta är lite konstigt men vi har haft så mycket andra knasigheter så vi har inte hunnit att ta i detta än. Den sidan skall man nog inte vistas på när det regnar iallafall. Transformatorn har man säkrat mot regn med en lite torftigt tejpad plastbit. Jag funderade på om man skulle vrida på lite mer spänning och se var det börjar ryka hos grannen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar