Besöksräknare

tisdag 28 juni 2011

På resande fot

De sista dagarna har det varit mycket resande fram och tillbaka mellan Tämta - Borås - Göteborg. Det är verkligen jättemysigt att träffa alla vänner som man inte sett på ett år. Sedan kunde vi ju inte hålla oss ifrån våra goa vänner i Bangalore som turligt nog också bor i Göteborg. En övernattning hos dem och ett nattligt samtal över ett glas rosé gjorde att vi hann ta igen det vi missat att prata om de två veckorna vi nu varit i Sverige.
Det är en verklig förmån att få träffa alla fina vänner igen. En sak som är bra med att inte bo här under året är att man verkligen försöker höra av sig och träffa sina vänner när man väl är hemma. En del träffar man mer nu än när man bor i Sverige. Härligt, härligt! Vänner gör en rik!

måndag 27 juni 2011

Midsommar

Då var midsommarhelgen över och Tomas har tidigt i morses (eller man kan även kalla det "natt", den tidiga tid som han gick upp) åkt tillbaka hem till Bangalore där han nu ska jobba i knappt två veckor. På fredag den 8:e juli är han tillbaka här och har då semester!
Det har ändå varit skönt att ha honom hemma här under midsommar. Det är skönt att vara två som vet var alla grejer finns och hur allt funkar, även om gästerna nu efter så många firanden här börjar hitta väldigt bra själva också.
Jag måste tacka de som uppfann partytälten för utan dem så hade vi aldrig kunnat vara här varje år. Först hade vi ett mindre tält 3x3 m men när barnen blev större så behövdes mer plats. Då köptes ett 3x6 m stort tält som vi nog nu har haft i fyra år. Det har varit räddningen. Där sitter vi både till lunch och på kvällen. På kvällen får man var sin filt för att hålla värmen och alla vet att det är riktigt VARMA kläder som gäller.
Här är årets obligatoriska bild. Den ser nästan likadant ut varje år. Det finns dock två saker man kan se skillnad på och det är den växande barnaskaran och de ökande antalen gråa hår. Tur att det glada humöret och den otroliga sångprestationen är det samma!

torsdag 23 juni 2011

Dagens födelsedagsbarn!


GRATTIS OSKAR!!! I dag fyller du 14 år!
Det märks att du blivit ett år äldre för du har säkert växt 15 cm och ökat tre storlekar i skor. Och så har lockarna kommit, bara på sista halvåret! Vår fina Oskar!
I går hade vi tårtkalas för Oskar här i Tämta. Många i släkten kom och huset blev fullt.
Oskar hade bakat tre olika tårtor: En prinsesstårta, en chokladtårta med vitchokladtryffel och en Key Lime Pie med skivade jordgubbar. Mycket smaskigt. Skönt också när barnen är så stora att de kan själva hjälpa till med förberedelserna. Duktiga och fina barn har jag!

söndag 19 juni 2011

En helregnig dag


En trollsk skog med älvdans, på väg hem från Lerum.

I dag har det verkligen regnat hela dagen. Först mot kvällen blev det uppehåll. Tur att vi var bjudna till vänner i Lerum så vi hade något kul att se fram emot. Skönt var det också att vi blev bjudna på kvällsmat och slapp att laga mat här i Tämta (vi har flyttat ut hit nu) då vi, när vi skulle koppla in vår nya spis, var med om ett litet fyverkeri och sedan dog strömmen. Säkringarna hade gått och det visade sig att strömmen varit felkopplad i 20 år. Fattar inte hur den gamla spisen klarat det men så gick den ju sönder också. Detta hände i går morses och vi har därefter fått klara oss med mikron och grillen, samt en välkommen kvällsmat i går hos svågern och svägerskan. I morgon kommer elektrikern...klockan åtta så det blir till att vara uppe tidigt. Men han är varmt välkommen!
Vi har annars hunnit med att träffa en hel del vänner och även fixa till huset i Götet till de nya hyresgästerna. I veckan har vi en tur till Göteborg igen och på torsdag fyller Oskar år. Sedan kommer midsommar och gäster hit. Vi håller tummarna för lite mer värme även om vi tagit med en del av varma jackor och tröjor från huset i Göteborg.
Här är lite kort från de senaste dagarna. Vi har köpt en ny liten kompakt kamera, en Canon, som vi nu försöker lära oss.
Barnen i bilen spelandes spel, som vanligt.


Vattenfärgsmålning, i lördags.

Ny täljkniv!

lördag 11 juni 2011

Nylandade

Efter en resa som kändes lååång är vi äntligen hemma i Sverige. Flygningen gick bra och Lufthansa hade moderniserat sig och skaffat individuella tv-skärmar så alla var nöjda vad gäller filmval. Det gick att sova lite till och från under flygningen men man känner ändå av att man ställt om sig och inte fått riktig sömn.
Jakob har pratat många gånger idag om alla fördelar med Sverige. Oskar undrade huttrande vid väntan på väskorna på Landvetter om jag trodde de hade AC:n på. Så var inte fallet. Den svala temperaturen berodde på de femton krispiga grader som var utetemperaturen i kära Sverige.
Men väl i Borås mötte vi värmen i form av släkten. Lunch som var beställd av Jakob och då bestod av falukorv och pasta fick vi hos mamma och pappa. Där var även svärfar och välkomnade oss. Efter en liten stunds vila och en varm dusch åkte vi alla till kära syster som också fyllde år idag! Där bjöds på en underbar grillbuffé med efterföljande jordgubbstårta. Utsökt gott!!! Verkligen en bra start på Sverigevistelsen. Nu är bara jag vaken. De andra har deckat för länge sedan och nu är det min tur.

torsdag 9 juni 2011

Packning

Nu är det inte långt kvar till hemresa!!! I morgon natt åker vi. Det känns lite pirrigt för det känns som att vi kommer att glömma viktiga saker - men jag vet inte riktigt vilka...
Fy vad svårt det är att packa. Jag skrev en lista efter förra sommaren för att det skulle vara lättare i år men så har man ju köpt grejer man gärna vill ta med och så upptäcker man att de funkar bra i ett sommarvarmt sverige men inte i ett regnkallt!
Det är lättare med barnens packning. Speciellt i Oskars garderob finns inte så mycket att ta med som man tror. Jag har tvingat honom att prova de kläder han har i garderoben och då kan det se ut så här:
Det blev inte så många byxor kvar så valen var lätta. Det känns som att han växt en decimeter på det året som gått. Även Jakob har växt rejält men till honom kan man ju plocka från Oskars urväxta byxor. Jeans är något Jakob aldrig använder här så då är det bra att ha olika storlekar att välja på.

I dag har det varit fullt upp med packning, urfrostning av frysen och avskedslunch för en tjej som flyttar hem till Sverige. Även att förhöra Oskar på matte har jag ägnat mig åt idag. Kände mig väldigt ringrostig först men kom sedan in i det och tyckte det var riktigt kul. Oskar och Tomas har nu åkt iväg för att få tandställningen åtdragen. Här nedan ser ni hur den ser ut!



Nu är det slutpackning som gäller. God natt!

söndag 5 juni 2011

Horse Race

I lördags var vi ett glatt gäng som anlände till kapplöpningsbanan här i Bangalore. Det var strickt klädkod och kvinnorna förväntades bära hatt (dock ej obligatoriskt) och männen fick välja på kostym/folkdräkt/kavaj och slip eller safaridräkt (!). Safaridräkt hade nog väckt uppseende och kanske inte hade gillats av alla indier heller men våra män var så snygga i mörka kostymer.

Med ett stadigt tag med ena handen på hatten och den andra för att hålla ner den fladdriga kjolen, tog vi oss i blåsten in till hissen som ledde upp till V.I.P.-läktaren där våran lilla tillställning höll till. Det hela var ett arrangemang som OWC ordnat så det mesta av intäckterna gick till välgörenhet.
Det hela blev en trevlig eftermiddag med mingel, lunchbuffé, fri bar (!) och spel på hästar. Det var faktiskt riktigt spännande att titta på de olika loppen och maken spelade och både vann och förlorade. Jag tror nog förlusten var större än vinsten men det går ju an när man satsar 300 rupies och det faktiskt bara motsvarar ca 45 kronor! Ja vad gör man inte för välgörenhet!!

lördag 4 juni 2011

En stolt medaljör!

I går var det Aquatics (simtävling) på skolan för alla i prep 2, åk 4 och 5. Jakob går ju i fyran och hade skrivit upp sig på att tävla i bröstsim. Vi fick ett långt program för dagen och enligt det skulle 25 meter bröstsim för pojkar i åk 4 vara efter lunch, 13.30. Jippi tänkte jag då jag skulle slippa att vara på skolan hela dagen utan kunde åka dit efter lunch. Men tror du de där tiderna stämmer? frågade maken. Visst borde jag tänkt att tider oftast inte hålls i detta land men skolan har faktiskt hållit tiderna på många liknande arrangemang så jag chansade. Dumt.
Mamma Lena som satt där hela dagen då hennes Erik skulle simma 4-5 olika lopp ringde plötsligt och sa att de ändrat ordning på allt och att Jakob skulle simma om 4 tävlingar, alltså ca 20 minuter senare. Jag slängde mig i bilen men det tar 30 minuter att åka till skolan så resultatet fick jag via sms. Erik och Jakob hade kommit så lika att det inte gick att se från läktaren vem som vann. Det visade sig att Jakob kommit precis före Erik men en kille i ett annat heat hade simmat ännu snabbare så han blev etta. Vilken tur att Lena var där och hejade på Jakob! Han hade skinit som en sol på prispallen och det var Lena som fått dela ut medaljerna!
När jag väl kom så visade han stolt upp medaljen. Då han gjort en så bra tid trodde jag han skulle få simma stafetten där de tävlar husvis, men hans hus "Phoenix" var så överlägsna i Jakobs årskurs så de gjorde en gemensam stafett och då fanns den en femma som simmade bröstsimmet. Tror även att de ville korta ner programmet och avsluta tidigt. Sist blev det pokalutdelning för bästa individuella prestationerna. Erik vann pokalen i åk 4 pojkar och han hade ett helt knippe medaljer. Jätteduktig var han! Vill ni se Erik och Jakob på prispallen så läs här.

fredag 3 juni 2011

Badflicka


Dagens badväskemotiv!

torsdag 2 juni 2011

Badpojke


Här kommer nästa badpåsemönster.

onsdag 1 juni 2011

Mountainbiking in Bangalore


I söndags morse var det dags igen för en moutain bike-tur. Whitefield Riders, som vi heter, träffas kl 07:30 på söndag morgon vid Palm Meadowgrinden. Av någon anledning är det flest fransmän som cyklar. Det finns ett gäng som startar kl 07:00 också med de kör lite tuffare, men jag är med i den "lätta" gruppen. Denna gången hade det inte varit någon tidig grupp så några från "snabba" gruppen körde med oss och hetsade sönder gruppen. Vi körde uppför en backe med stora stenar precis efter en paus och jag ville inte få mjölksyra så jag tog det någorlunda lugnt. Sedan körde jag fel i byn och råkade svänga in på en tomt och sedan hade jag tappat bort dem för den dagen.

Jag väntade in de andra och så var vi tre stycken i vår lilla trupp. Bruno han sa att han hittade någorlunda bland byarna så han tog ledningen.

Vildahundarna, som jag måste erkänna att jag är lite rädd för, hade vi några stycken i hasorna. De blir fruktansvärt provocerade av ett gäng cyklister klädda i slimmade kläder! Några brukar sparka till dem men eftersom jag inte är van vid cykelskor så kommer jag bara tappa fart och antagligen bli biten. Nu har jag en visselpipa och det räddade oss några gånger så det får bli mitt vapen. Funderade länge på knallpulverpistoler, pepparspray, piska etc. Kanske inte hade sett så bra ut att dra fram en revolver mitt i en by så det föll bort ganska snabbt.

Den tredje mannen hade en viktig uppgift i trion för han var nämligen tröttast så då fick jag många välbehövliga pauser. Han var en lokal kille som lite väl optimistiskt hade planerat att vara med i den snabba gruppen. Tyvärr så tappade vi bort honom i en teakskogsodling. Vet inte om han hittade tillbaka själv men vi lär inte se honom på en söndag någon mer gång.

När man kommer ut på landsbygden så ser man jättemånga små fina byar som bara har ko alt mopedstig som enda kommunikation. De flesta i byarna är jätteglada och barnen vill att man skall göra high five med dem. En trött Tomas orkar dock inte mer än att hålla farten uppe efter ett tag när femton ungar står där och vill heja på.

I 35 gradig sol så blir man ju lite trött och efter 2 timmars cykling tog helt enkelt min energi slut. Försökte få Bruno att cykla själv hem men han släppte inte mig. Han var en hjälte.
När vi hade ca 7 km kvar så cyklade vi över en lite spång av granit där kvinnor tvättade kläder. Först tyckte de att vi kunde kliva förbi dem på den 45 cm breda spången men Bruno fick dem att flytta på sig. Han välte ändå ner en hink med tvätt i ån men ingen blev ledsen för det.
Jag försökte ta mig över med mina hala cykelskor men höll på att trilla när jag gled tillbaka. Bruno hjälpte mig igen och jag tror vi förgyllde kvinnornas dag för de fnissade mycket.
Eftersom det var tvagningsdag så tvättas både kossor och tvätt i ån. Kossorna står uppströms och bajsar i vattnet och kvinnorna klappar sin vita tvätt nedströms. Vet inte om det är så effektivt.
Hur som helst så blev det en runda på 56 km så jag blev nöjd men med kramp i båda låren när jag nådde Palm Meadowsgrinden så jag höll på att trilla ut i trafiken.
Nästa söndag är det bara att dra på sig cykelbyxorna igen.....
/Tomas