Besöksräknare

lördag 28 november 2009

Turistande i Mysore


Det har tagit lite tid att få in förra helgens inlägg. En resa till Kina för Tomas och läxläsning för Åsa och barnen inför terminens slutprov har gjort oss lite upptagna.
Storebror/farbror kom till Bangalore förra helgen. Tomas och Oskar hämtade upp Tord på flygplatsen. Jakob var hemma och satt lite på nålar för att vi skulle komma. Tord upplevde genast den Bangalorska trafiken så det tog två timmar och en liten kille låg så klart på soffan och sov.

Lite god mat och småsnack till sent så var det bara att knyta sig för resan till Mysore skulle starta redan halv sju. Det var en fin väg och man såg mycket på vägen men det var en lång resa.


Kafferast halvvägs var bra för att få lite energi och vila lite. Oskar köpte ett armband av en tjej som hade ett stånd utanför Barristan. Hon var jättefint klädd men det var svårt att få med på bild.
I Mysore startade vi på en grönsaksmarknad: Devaraja Market. Det skall enligt vår guidebok vara en av Asiens största marknader. Oskar fick en blomma målad på handen. De färgstarka pigmenten låg vackert upplagda i skålar som små pyramider. Färgerna är så starka så de såg nästan giftiga ut.

Tomas fick givetvis en flöjtförsäljare efter sig. Han ville ha 450 rs för en flöjt. Många försök att peka på andra turister och oförskämda bud hjälpte inte. Ett bud på 10 rs för tre gjorde till och med försäljaren mer efterhängsen. Efter en stund så tröttnde Tord och gav honom 100rs för alla tre.
Tord blev kompis med en parfymhandlare men glömde att pruta. Han sprutade parfym på alla oss, men mest på Tord. Med Tord i bilen behövde vi iallafall ingen doftgran i bilen på vägen hem!
I fruktstånden låg grönsaker, blommor och frukt vackert upplagda. Vi köpte en Settha Pala som är en lite taggig frukt som smakar som en blandning mellan päron och banan. Saffran inköptes också till julens lussekatter.




Maharajah's Palace
Sedan gjorde vi ett besök hos Maharadjans palats som var helt enormt och jag tyckte att guide sa att det var 45000 sqm. I vissa perioder så tänder man palatset med 97000 glödlampor och då ser det ut som om hela palatset är i guld. Tända så mycket lampor i Indien känns som en bedrift då vi får strömavbrott när vi har tänt typ 10 lampor på kvällen ibland. Palatset har en tron som Maharadjan sitter i under en festival. Det är i tillverkad av 280 kg guld.... Det var ett helt fantastiskt slott med jättemånga byggnadsdetaljer i dyra material (sök på engelska Wikipedia "Mysore Palace" för fler bilder). Man var tvungen att vara barfota inne i palatset så man lämnade skorna i en "garderob" utanför.

Sedan åkte vi till hans gästhus, också ett jättestort palats som nu var hotell, och åt lunch. Det visade sig att jag hade varit här förut för några år sedan.

Efter lunch åkte vi upp på till ett tempel på Chamundi Hill som är ca 2000 år gammalt. Tyvärr så var det stängt så vi bara njöt av utsikten. Typiskt Indien hade någon parkerat en ko bland motorcyklarna! Tomas köpte en elefant av en kille som satt och hackade figurer av sten.

Sedan var det bara att sätta sig för att resa hemåt i tre timmar. Alla utom chauffören sov.
Vi avslutade helgen hemma i Palm Meadows med lite läxläsning, bland annat en privatlektion av en importerande trumpetlärare direkt från Sverige. Lite bad i poolen innan det var dags att skicka Tord till flygplatsen. Det var en jättemysig helg och det var lite tråkigt att två dagar går så fort. Kvar blev bara ett par kvarglömda skor och en stor saknad av en farbror som lekt med barnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar