Besöksräknare

torsdag 31 oktober 2013

Årets pumpor

Happy halloween!
 Killarna vill verkligen göra pumpor så efter en liten geocaching-runda i småregn för att komma ut från datorvärlden, satte de igång att gröpa ur och skära pumpor. Jättefina blev de!


tisdag 29 oktober 2013

Dagen efter...

Inte mycket hände igår vad gäller storm och regn. Och skönt var väl det! Vi sprang ändå omkring här som om det vore strömavbrott då vår jordfelsbrytare hela tiden slog av. Efter att ha stått nere vid elskåpet i kolmörker och försökt lysa med mobilen och se vad som var fel, rotade jag tillslut fram den uppladdningsbara ficklampan som hjälpt oss mycket under alla elavbrott i Indien. Den har numera fått sin laddningsplats i källaren, nära elskåpet. I dess sken kunde jag sedan testa mig fram till att det var krets nr 12 som hela tiden utlöste felet. Det finns 3 små skisser på de olika våningsplanen jämte elskåpet och de är fulla med siffror som visar vilken propp, eller strömbrytare som det ju är nuförtiden,  som hör till vilket eluttag i varje utrymme. Det finns över 40 proppar och varje propp förser flera eluttag. Det var helt hopplöst att hitta nr 12, tills jag såg en separat lista där det stod en 12:a vid  "garage". Tomas gick ut i garaget men elen fungerade där, men utebelysningen var avstängd. Nu får den vara av tills vi hittat felet och vi hoppas på att inte 12:an går till något annat... Jag får nog gå ut och kolla frysen i garaget igen!

Annars har jag lite Indieninspiration just nu. I dag åt vi ris, dal, chapati och köttbullar! En liten svensk-indisk måltid! Första gången jag gjorde dal och det blev riktigt gott! Jakob tyckte det var lite underligt med köttbullarna men nöp sedan vant ihop köttbullar, ris och dal med chapatibrödet. Väldigt rikt på kolhydrater, men gott med det kryddiga så här i höstrusket!

måndag 28 oktober 2013

Simone drar förbi

Vilken konstig stämning det var i eftermiddags. Alla på jobbet stängde ner tidigt och vi stängde mottagningen en timme tidigare än vi skulle för att alla skulle hinna hem innan Stormen Simone. Jag gick förbi vår när affär på hemvägen och där var massor med folk! Alla hade slutat samma tid som jag och skulle nu fixa middagsmat. Betalkön sträckte sig genom halva affären trots att alla kassorna var öppna. Kassörerna jobbade koncentrerat med att ta betalt så fort som möjligt. Ute småduggade det och himlen var ilsket mörk men det blåste knappt någonting. Var det bara falskt larm?

Men nu när klockan är nio så skallrar rutorna och våra rutor är ca 2 x 2 meter stora!! Hoppas de klarar av spänningarna! 

Lukten- sinnenas starkaste minne

Det sägs att lukten är vårt starkaste sinne vad gäller minne och jag tror nog att det stämmer. Idag när jag stod och lagade mat så hade jag lite färska örter kvar som behövde göras åt innan de vissnade ner helt. När jag repade av några blad av mynta så spred sig den underbart fräscha lukten som myntabladen avger och på en sekund exploderade Indienminnen i mitt huvud: Grönsaksmarknaden vid central market, moijtotillverkning i köket i Palm Meadows.... Så kom den aromatiska doften av koriander: Jag såg Rani hacka och strö koriandern över sin kycklinggryta. Jag tänkte på en mogen mango som hackades till en salsa ihop med korinader.

Dessa kryddor var inte mina favoriter för 15 år sedan. Då fanns de inte alls i min matlagning och kanske inte i grönsakshyllan i affären heller... På den tiden hade man precis lärt sig uppskatta basilika som även den har en så härlig lukt och smak.  Första gången jag smakade på koriander tyckte jag det smakade diskvatten - och nu kan jag få korianderbegär!

Bild lånad från: http://malinochmalinstankar.blogg.se/2011/april/koriander.html






lördag 26 oktober 2013

KFC Chicken

I går frågade jag Oskar vad han tyckte vi skulle laga av kycklinglårfiléerna jag precis tinat. "Vi friterar dem, jag tar fram ett recept", svarade han. Här gäller det att låta honom få bestämma även om jag själv inte brukar välj den tillagningsformen.
Själv brukar jag ofta söka recept på nätet men de yngre idag söker recept på Youtube. Då får de en hel demonstrationsvideo och ser precis hur de ska göra. Det är ju väldigt bra, faktiskt. Jag kommer ihåg hur man läste recept när man var tonåring och inte riktigt fattade vad som menades med ord som sjuda eller halstra.

Vad som också är bra är att det är många killar som spelat in såna här filmer och som är duktiga på matlagning vilket skapar bra förebilder.

Oskar kollade recept, gick och handlade olja till fritering och panerade och friterade kyckling och broccoli. Till det gjorde jag ris, sallad och så hade vi en färdig bbq-sås som passade jättebra. Bra teamwork och gott blev det!!

Man får vara försiktig för det gör ont när det skvätter upp olja på armarna!

En tung dag



Skrivet i onsdags:
Mina ögon är svullna av alla tårar. Idag var begravningen av lilla Elsa. En så vacker och varm begravning har jag aldrig varit på förut. En liten vit kista och massor av vackra blommor i alla rosaröda nyanser som finns...

Jag har inte heller varit på en begravning där så många grät. Att förlora ett barn rör upp känslor. Det får en att tänka på kärleken till sina egna barn. Bara jag tänker på att förlora någon av dem väller tårarna fram...
All kärlek till Elsas föräldrar. Även om de vetat om Elsas öde så betyder inte det en mindre saknad.

Den här texten fick Elsas föräldrar av föräldrarna till en pojke som hade samma sjukdom som Elsa. Prästen läste den på begravningen. Jag tyckte den var så fin och helt rätt.

En ängel kom till Herren Gud
och förde fram ett viktigt bud:
Ett mänskobarn ska födas snart,
ett speciellt och underbart.
Det barnet är av sådan sort
som inte lär sig lätt och fort,
men sitter allvarsam och vek
och ser på andras stoj och lek.
I skaparns tanke helt perfekt
för världen ter hon sig defekt,
och vad hon tänker, vad hon vet
är en förborgad hemlighet. 
Därför behövs en far och mor
som gränslös tröst och omsorg har,
och som förmår att hålla kär
ett barn som mycket bräckligt är.
Att få det barnet i sin vård,
det är en gåva och en nåd.
I tro och kärlek växer den
som anförtrotts den uppgiften.
Så Herre, välj med omsorg dem
som kan den lilla ge ett hem,
där allt man hoppas, allt man tror
och nåd och frid och värme bor. 
(Dikten är skriven av Edna Massimilla och översatt från engelska.
Copyright © 1981 by Edna Massimilla
Published in The Optimist - newsletter for PROUD
Parents Regional Outreach for Understanding Down's Inc.)

Mitt fina halsband som syster gjort med kort på mina killar kändes helt rätt att ha nära hjärtat en sån här dag.

torsdag 17 oktober 2013

Taste of India

I dag blev det Indiskt!!! Alla tittade lite skeptiskt men åt sedan med god aptit. Receptet var faktiskt med i Coops tidning "Mersmak" och hette Indisk kycklinggryta med gult ris. Receptet var försvenskat i styrkan då rätten där hade varit tre gånger så stark. För oss var den god, med en aning hetta. Dock har vi hög chilitröskel och den vanliga svensken tycker nog att rätten är stark. Riset hade typiskt indiskt smak med kardemumma och nejlikor men jag skulle inte krossa kardemummakärnorna nästa gång. I Indien lagas maträtterna med hela kardemummakapslar och kardemummasmaken blir då inte så dominant. Där hade det varit hackad koriander och inte hackad persilja i men det var gott det med.
Jag tror nästa gång att jag gör kycklingen lite starkare och med vitt ris till. Det blir lite för mycket smaker ihop tycker jag. På en buffé kunde man i Indien äta dessa rätter ihop men om man hade beställt den kycklingrätten hade jag fått välja mellan vitt ris, stekt ris eller naanbröd till. Kryddat ris hade varit sin egen rätt med mycket mer hetta och serverats med raita och naanbröd. Det är min erfarenhet. Jag gillar Biryani som är en het risrätt som jag tror detta ris är inspireras av. Dock har jag och svågern ätit en jätteäcklig Biryani i Kerala som svågern slutade äta av när han hittade en skalbagge i sin!!! Kyparen så bekymrad ut när vi vinkade honom till oss (maken hade precis skällt ut honom) men sken upp när han såg vårt problem: No problem, Sir. We have plenty of bugs in inte kitchen, blev svaret!!! Ett minne man kan skratta åt i efterhand...

onsdag 16 oktober 2013

Bubbel i baljan

När jag var liten läste jag en bok om figurerna Gegga och Moja som hette "Bubbel i baljan". Jag kom att tänka på den i förrgår när Tomas skulle "mata" vår badtunna med lite klor och annat för att hålla rätt bakterienivå på vattnet. Vattnet brukar inte se konstigt ut men den här gången var det lite blågrönfärgat och  hade några små bubblor. När sedan Tomas hällde i klor så var det precis som när man häller upp ett glas öl. Skummet växte och täckte snart hela tunnan och färgen var verkligen ilsket grönturkos!! Vattnet blev helt grumligt som om det innehöll en simmig kräm - och den såg inte aptitlig ut!!! Oturligt nog (för mig) hade Tomas precis varit hos naprapaten och knäckt ryggen rätt och kunde inte stå böjd som en fällkniv ner i den gröna sörjan utan det blev jag som fick hoppa i och rengöra kletet. Bildkvaliteten är inte så bra men skummet var nästan självlysande! Undrar hur det kan bli så? Men på kemilektionerna kunde man ju blanda till alla möjliga färgglada brygder så så någon slags reaktion blev det!


Nu är tunnan i alla fall rengjord och påfylld med rent vatten. Redo för fredagsbad helt enkelt!!

måndag 14 oktober 2013

Trappuppfräschning

Så har jag då äntligen fixat till trappan ut till vårt glashus. Den har varit i obehandlad furu. Inget fel med det men då det kan leta sig in lite vatten utmed husväggen så hade den fått fuktfläckar och såg lite tråkig ut. 
Men med lite svart lasyr så har den nu fått en nyans som mycket bättre passar till stengolvet och till teaken i balkongdörren. 

Visst blev det bra! Nu ska jag bara lacka om dörren också men det får nog vänta till i vår. 

söndag 13 oktober 2013

Termosrengöring

Ett litet tips för rengöring av gamla 80-talstermosar, (gärna med neonfärgade detaljer!!)

Gör en god tomatsoppa som du häller i termosen. Gör några mackor med bacon, sallad och skivade ägg. Åk ut i svampskogen och hitta en solig glänta. Ät mackorna och drick soppan i muggar. Njut av naturen och sällskapet (funkar även om man åker själv faktiskt, men sällskap är trevligt!!). Plocka svamp. Åk hem och diska ur termosen och vips så är alla gamla kaffeavlagringar borta! 
Lägg till bildtext

En bonus är svampen som med fördel steks med sharlottenlök, en skvätt sherry och mycket grädde och serveras till entrecote, klyftpotatis och sallad!  

fredag 11 oktober 2013

En liten kämpe har lämnat oss...

Jag vet inte om ni via min blogg varit inne på Elsas blogg som finns med i min blogglista? I onsdags tog hon sitt sista andetag och somnade stilla in. Hon har varit en kämpe och det har hennes föräldrar också varit. När hon var runt året fick de reda på att hon hade en sjukdom som man oftast dör i innan 5-års ålder. Elsa blev 6,5 år.
Jag beundrar Elsas föräldrar som har försökt leva ett vanligt familjeliv med assistenter ständigt boende i sitt hem. Vilken tur Elsa har haft som har fått så trygga och varma föräldrar som har kämpat med henne. Jag tror att hon nu har det riktigt bra, utan en kropp som inte fungerar.

Vila i frid lilla Elsa.


torsdag 10 oktober 2013

En skruvad dag

Torsdagar är jag ledig och då blir det allt möjligt fixande som ska göras. Har både städat och tvättat men är mest nöjd med mitt lådprojekt. Först har jag köpt rejäla lådor till förrådet och organiserat upp alla vinterkläder.
Sedan har jag fixat lådor i hallen. Hela hyllsektionen är platsbyggd och en del lådor är stora och bra, men sen är det 5 lådor som är knappt 10 cm höga. Alla mössor och vantar som man lägger i dem fastnar och knölar sig. Det härliga med gamla saker är att de är gedigna och byggda i massivt trä. Det var inga problem att plocka bort bottnen på ena lådan och sätta ihop den med den andra. Naturligtvis så såg jag inte förrän jag monterat ihop alltihop att den lådan som satt överst, från början suttit underst. Det märkte jag först när jag skulle skjuta in den och hela lådan fastnade 2 cm innan den var stängd. Typiskt!!! Jag gick ut och försökte hyvla ner den men insåg sedan att det var bara att börja om och göra rätt. Denna gången satte jag dem i rätt ordning och struntade i räta vinklar utan testade efter varje skruv så att lådan gick smidigt att stänga och då blev det bra. Efter att ha fyllt lådorna har jag nu en tom låda, eftersom det gick i mycket mer i den större lådan än vad som var i de båda mindre. Det är verkligen härligt när man får ordning på utrymmena och känner att man vet var man har sina saker!
Här ser man de gamla borrhålen överst. Tur att man inte tittar så här noga i lådan!

måndag 7 oktober 2013

Bland tomtar och troll

Det var en sagobok som mamma läste för mig när jag var liten. Lite sagokänsla fick vi igår när vi var uppe vid Safjället på promenad, barnen och jag. Vi avvek från stigen för att hitta en "gravkistan" som stod utmarkerad på en skylt. Vi hittade den inte, men vi hittade en lite tjärn och blev kvar där en lång stund och bara kände lukten av mossa och tallbarr och kände solen värma näsan. Jag låter bilderna tala för sig själv.





Vi behövde verkligen ett avbrott från datorerna (=killarna) och fönstertätning (=jag).
Det blev en fin promenad. 

lördag 5 oktober 2013

Nystart!!!

EKBERGARNA I BANGALORE

I OKTOBER 2009 FLYTTADE VI VÅRT BOHAG I EN 40-FOTS CONTAINER TILL BANGALORE. TOMAS SKALL JOBBA I BANGALORE. VI ÖVRIGA I FAMILJEN: ÅSA, OSKAR OCH JAKOB FÅR FÖLJA MED.
nu byter vi till:

EKBERGARNAs vardag

Detta är en blogg som startades i samband med att vi flyttade till Bangalore, Indien 2009. Vi bodde där i 3 år och har nu med oss de färgstarka minnena i vårt fortsatta liv i Sverige.



Jag vet att det är några som fortsatt att följa bloggen och jag ska försöka skriva lite före er skull och för min skull./Åsa

En liten klick sommar

Burr vad det var ruggigt i dag! Regnet smattrade mot rutan. Tur att det är lördag och man kan ta på sig ulltofflorna och mysa inne vid brasan som värmer gott vid frukostbordet.
Jag vill ge er ett litet tips om ni hade mycket vinbär som ni lagt i frysen och sedan vet att de kommer glömmas där till nästa års bär skördas. 
Jag gillar att ha bären kvar på buskarna och gå och plocka när man blir sugen. Men när säsongen började ta slut och det fortfarande hängde bär kvar så plockade jag av dem. Det var bara vita vinbär kvar, de svarta hade trillat av. 
Jag tycker de är lite sura men så tänkte jag att lite sötade kunde de vara goda att ha på yoghurten ihop med flingor så jag rårörde dem med lite socker och de blev perfekta! Ganska rinniga i konsistensen vilket ju passar väldigt bra för att ge yoghurten smak. Måste säga att de är godast till den lite fetare 3%-iga milda yoghurten då den möter syran bättre än den surare milda lättyoghurten.
(För den som blev sugen på att testa så tog jag nog dubbel mängd bär mot socker som jag bara hällde ihop och lät stå en stund. Sedan har jag fryst in bären i små förpackningar då de nog bara håller någon månad i kylskåpet.)

torsdag 3 oktober 2013

Äppel - päppel

 Dags att ta itu med årets äppelskörd. När vi var i Tämta sist tog vi med oss massor med äpplen för att göra mos och annat av. Jag fick precis innan vi åkte till Indien en tillsats till min assistent av mamma i julklapp. Det kändes inte lönt att ta med kvarntillsatsen till Indien och förra hösten var assistenten kvar i Indien och kom inte förrän containern kom i december. 

Först var det lite klurigt att få ihop alla delarna....



Men när jag väl klurat ut hur den skulle användas så var det bara att börja dela äpplen i klyftor. Fula delar skars bort men annars så låter man kärnor och skal vara kvar.

Sedan ska man koka klyftorna, inte så de blir helt mos utan bara så de mjukar till sig lite. Man får ta lite vatten på botten i kastrullen men inte mer än så.
 

Och sen började malningen. Jag kommer ihåg när man var liten och fick hjälpa både mormor och mamma med att passera äpplen. Jag hittade ett passande förkläde som var populärt när jag var liten. Detta är faktiskt inte från min mormor utan jag och svägerskan hittade ett par oanvända förkläden när vi gick igenom svärfars hus. Ja de låg fortfarande i sina påsar med etiketterna kvar på. Vi tog var sitt. De är jättebra och fina i sina färgstarka mönster.



När man håller på med något sånt här har jag lite svårt att sluta. Efter att jag tillslut passerat allt jag kokat blev det nästan 6 liter mos! Hoppas att nu min familj vill äta lite äppelmos. Jakob tycker säkert att det är för syrligt för jag har inte tagit så mycket socker i..Jag fryser in det så håller det ändå!




Jag fick sällskap i köket av Oskar som var baksugen. Han fixade underbara choclate chip cookies!


onsdag 2 oktober 2013

Skunk, spice, THC - vad är det?!

I dag har jag varit på en föreläsning om droger på Oskars gymnasieskola. Först tänkte jag att det ju kändes helt onödigt då Oskar ständigt umgås med sina vänner via datorn och skype. Han sitter där nere och skrattar och pratar med lurar på öronen. Det enda han får i sig är lite chips och coca-cola. Men sedan tänkte jag att det kanske just är vi som vet väldigt lite om vilka tecken man ska titta efter, vi som inte kommit nära det, som behöver den här föreläsningen. Så nu vet jag att cannabis är den drog som ungdomar provar först vad gäller droger (alkohol är ju annars mest använt men föreläsningen handlade om otillåtna ämnen). THC är det verksamma ämnet i cannabis och "skunk" och "spice" var olika kemiska cannabissorter. Cannabis är fettlösligt och lagras i hjärnans fettvävnader och har en negativ påverkan på korttidsminnet och inlärningsförmågan som hänger kvar 1-2 dygn efter ruset. Vid regelbunden användning får man bestående hjärnförändringar som påverkar ens tankeförmåga och de positiva upplevelser som man först upplevde uteblir. Vad som en stor undersökning också visade var att de som upplevde att de kunde prata med sina föräldrar, de som tillbringade mycket tid med sin familj och som kände en trygghet i familjen var minst benägna att testa. Familjen var som ett skydd. Det känns ju väldigt positivt för även om Oskar sitter mycket för sig själv, hänger han fortfarande med oss på olika aktiviteter och verkar tycka det är helt OK.
Så nu är det bara att hoppas på att Oskar kommer att bli lika oerfaren i detta ämne som jag är!!


tisdag 1 oktober 2013

Tryckkokaren, en räddare för hungriga magar!


I går kom denna indiska kompis fram ur skafferiet. Jag har inte använt den sedan den kom hem i containern men då jag köpt grytbitar och alla ville ha mat NU och inte om en timme så slängde jag ner grytan i tryckkokaren och körde igång den lilla ångvisslaren. Efter 20 minuter hade jag en mustig gryta med kött som var så mört att det trillade isär. Jag måste börja använda den oftare. Jag tror faktiskt inte att jag ska läsa den hemska instruktionsboken så mycket. Den fungerar säkert på alla indiska recepten men de "västerländska" är så konstiga med massa sherry, vinäger och worcestershiresås. Det är väl brittiskt men inget i min smak. 
För den nyfikna så brynte jag fläskköttbitar, champinjoner och lök och pudrade över mjöl, kryddade m salt och peppar, tog en burk tomatkross, 1 tsk paprikapulver, en buljongtärning och några baconskivor i bitar samt 1 dl lätt crème fraiche. Sen körde jag ner allt i tryckkokaren och lät koka samtidigt m riset och sedan var det bara att kylar ner kokaren så att locket gick att öppnas och så var det klart!