Besöksräknare

tisdag 30 april 2013

Grusade planer

Lite spontant bjöd vi in lite vänner till en Valborgsknytis. Vi köpte massa entrcôte som vi marinerade, gjorde kryddsmör, köpte vin och öl, köpte ingredienser till förrättssoppa och gjorde efterrätt. Hade lite småkänning av förkylning i söndags och blev mer och mer hes igår men hoppades på att nattens sömn skulle räcka för att döva förkylningen. Det funkade inte! Vakande i natt vid fyratiden - jättesvårt att andas, ont i halsen, igentäppt i näsan. Var tvungen att gå upp. Letade överallt efter näsdroppar för att öppna upp vänster näsborre som var helt igensatt. Hittade en flaska som hade ett litet sprut kvar. Lite för lite men det räckte för att lätta lite i kanalerna. En bedövande halstablett för att lena halsen. Kokade upp vatten och satt och andades vattenånga tills det lugnat ner sig. Insåg att det inte blir något jobb idag och inte någon fest heller.
Tråkigt men ibland säger kroppen ifrån. Man kan inte styra allt med vilja. Idag kan jag knappt prata, bara kraxa fram små korta meningar. Får väl se vad Tomas fixar till ikväll. Vi har ju 3 kg kött att grilla!



söndag 28 april 2013

Lek på engelska

I går hade Jakob en kompis här från sin engelska-klass. Jag har väl berättat att han har fått lov att gå på hemspråksundervisning i engelska även om vi inte pratar engelska här hemma? Det är lite på nåder han får var där och han har ingen individuell undervisning men han får var med på gruppundervisningen och det är bättre än inget!! Men han pratar ju flytande och han tycker lektionen är kul.
Han har haft det lite trögt med kompisar i klassen. Han trivs med dem i skolan men det är ingen han bestämmer för att leka med på helgen. För några veckorsedan började han prata om en kille i hemspråksgruppen som han tyckte om. Efter lite snack fram och tillbaka bestämde killarna tillslut att kompisen skulle komma hit i går. Jakob skulle möta honom vid bussen och efter att Jakob varit vid hållplatsen fyra gånger och sedan kommit hem utan honom(!!) kom han tillslut. (Han väntade vid en annan hållplats än Jakob)
Även om jag ju vet att Jakob kan engelska är det ändå lika häftigt varje gång att höra honom prata. Så som jag pratar svenska, pratar han engelska. Hans kompis, A, pratade även han felfri svenska, men har en amerikansk pappa och var därför tvåspråkig. Killarna skulle ju mycket väl kunna prata svenska med varandra men så fort de inte pratade med oss utan med varandra, slog de om till engelska.

Det var nästan ett årsedan jag hörde lek på engelska i vårt hus och det kändes mysigt välbekant!
Hoppas det blir mer av det framöver.

Helgens halvspontana

Många frågar vad jag saknar från Indien. Faktum är att det jag mest saknar är det spontana sociala livet. Jag läste ett inlägg på facebook igår som en kompis skrivit som fortfarande bor kvar där, lite förkortat stod det så här:På väg hem från poolen ser man några kompisar stå och prata. "Är ni törstiga?" Alltid. En flaska iskall bubbel kommer på bordet. Några bubbelglas senare. "Hungriga också kanske?". Alltid. Mat fixas och det blir en spontan middag! Älskar älskar spontan spontana lördagsevent! 
Precis det här önskar jag man kunde ha mer av här också. Det är så härligt när det bara blir: Okammat. O-deodorantat. Oplanerat. O-h så kul :).    
(Hoppas det var ok att jag lånade ditt inlägg, J?!)

Men nu kanske det låter som om det är alla andras fel att det inte blir så spontant liv här men så är det ju inte alls. Det är ju mitt eget fel. Det är jag som inte riktigt orkar, som känner alla måsten och allt annat som ska fixas här hemma och som då inte blir gjorda. Sedan vill jag ju gärna bjuda på rolig mat, som kanske tar lite tid att laga...
Men jag jobbar på det. Jag bjöd in familjen W till i går kväll lite spontant vid ett telefonsamtal i fredags. Kanske inte helspontant då det var ett dygn i förväg men ändå. Jag försökte laga lättlagad mat och började först kl halv fyra vilket är sent för mig. Jag fick ändå till en tillräckligt bra middag i mina ögon mätt. Tomas blir alltid nöjd när jag gör det enkelt. Han tycker det är praktiskt. Jag tycker ofta att det är tråkigt. Jag vill passa på att göra något nytt när jag ändå har några fler som ska äta. Lite riskabelt, jag vet, men spännande!!

I går blev det invigning på nya grillen. En bit kött, lite grillade grönsaker och klyftpotatis till en chipotlesmörsås blev huvudrätten. Tapas till förrätt och till efterrätt Helenas goda dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter.

Så här blev den improviserade bordsdekorationen, vårblommor från trädgården i snapsglas.


onsdag 24 april 2013

Pysseluppdatering

Vill visa er min senaste skapelse. Det är vår gamla ikea-fåtölj som fått sig ett ansiktslyft. Min syster, som är av den "rosa" sorten tänkte där hon såg den: Snygg fåtölj, men skulle behövas kläs om till en annan färg!
Jag har ju valt färgen utifrån mig själv och vår inredning och jag bara älskar den! Jag trodde den kanske var lite färgstark för vår fina indiska matta men de funkar jättebra ihop. Köpte tyget i Bangalore och det var dyrt för att vara där, ca 300kr/m men riktigt bra pris för ett så bra tyg. Ca en vecka fick familjen stå ut med att ha fåtöljen i delar i hela vardagsrummet. Det är lite klurigt innan man har listat ut hur tygbitarna ser ut och till man förstått hur man fäster dem på fåtöljen. På vardagarna har man inte heller så många timmar efter jobbet då man ska fixa med så mycket andra saker som mat och städ och sånt, men om man gör ett moment varje dag så blir den tillslut klar.
Innan var den brun men efter att ha blivit solblekt och då skiftande i olika nyanser pga olika tygbad på tygbitarna, såg den helt bedrövlig ut.


Men nu står den så fräsch och vårfin i vardagsrummet. Passar utmärkt till orange tulpaner!!!

måndag 22 april 2013

Berberisförgiftning

Ja det har drabbat mig!! Jag var ute och föryngringsbeskar ett berberisbuskage i lördags. Det var tre meter högt och är nu bara ca en meter. Det blev mycket luftigare och mera lagom i storlek. Berberis har väldigt vacker gul färg på veden. När allt var nere tog vi kvistkvarnen och gjorde småflis av allt ris och det blev till en fin gul flismassa.
För er som inte vet vad en berberisbuske är så ska jag försöka förklara. Det är en taggbuske med ca 2 cm långa taggar och ca 3 cm långa blad som ofta kan ses som häckväxt. Vanligast är den med gröna blad men vi har en "blod" variant så vår får mörkröda blad när de väl kommer. På hösten får de röda små ovala bär. Det jag visste om busken innan i lördags var att man  använder bären i matlagning i vissa persiska risrätter. Jag har nu också läst att vissa vilda varianter var förbjudna ända till 90-talet, då den var mellanvärd för svartrost, en svampsjukdom som angrep växande säd. Vad jag inte visste innan i lördags var att växten var giftig förutom bären! Stick av taggarna kunde ge inflammation.
Efter röjningen hade jag åtskilliga stick på händer, mage och ben. Plötsligt märkte jag hur lederna på höger pekfinger började svullna upp. Jag plockade ut två stora taggar ur fingret och en stor ur vä knä. På kvällen började även knät kännas jåttesvullet. Då det är mitt "dåliga" knä som ibland krånglat och hoppat ur led så fattade jag inte att det berodde på taggen utan trodde att jag överansträngt det i röjandet. De var inte förrän på söndagen jag började förstå att det var men efter taggen! Jag linkade igår omkring som värsta gamla gumman när jag städade i svärfars hus. Idag har det börjat gå tillbaka men jag fick ta cykeln till jobbet så att jag kunde rulla istället för att gå men känner nu att det är på väg att bli normalt igen.
Så jag varnar er! AKTA er för berberisbuskar!!!


...och här kommer en till!

...film alltså. Samma skapare och samma lera!

Nytt filmförsök

Hoppas att jag lyckas bättre nu! 

Förhoppningsvis kommer här Jakobs film:



söndag 21 april 2013

Helgstäd och söndagsfilm

Idag har vi varit och städat i Borås igen. Vi blev i stort sett färdiga. Svågern ska dit igen och hämta lite grejer men sedan ska det vara klart.
Efter två lass på tippen var trädgården fin och huset tömt. Vi fick sitta på muren utanför huset när vi tog en kaffepaus. Riktigt härligt väder idag med.
Här hemma i Göteborg var barnen själva. De hängde väl som vanligt vid datorn tänkte vi och satte som krav att de skulle städa köket om de skulle stanna hemma. När vi kom hem vid femtiden var köket städat och Jakob visade oss vad han gjort under dagen. Han hade inte suttit så mycket vid datorn utan gjort en liten film som även ni kan få se här:
Han har bra fantasi när han sätter igång. Visst är den rolig?!!

onsdag 17 april 2013

När man får oväntat besök

Idag är det onsdag och det är min lediga dag. Det är skönt att ha en ledig dag även om den är full av familjens fixargrejer. Städ blir det alltid och tvätt. Idag ska jag också på utvecklingssamtal med Oskar.
I alla fall är jag ensam hemma på onsdagar. Det trodde jag idag också...men det lät som om någon ändå var här...
Då plötsigt kommer en talgoxe flygande emot mig i källaren!!!

 Han och jag blev nog lika förskräckta. På huset har vi ett glashus. Det har en glasruta som har ett automatiskt reglage för att hålla samma temperatur inne i glashuset. När solen ligger på blir det kokhett där inne så då är oftast fönstret öppet. Jag har gärna dörren ut till glashuset öppet för det känns som om man kommer närmare trädgården även om man är inne. Där igenom hade den lilla fågeln kommit in. Sån tur är lyckades jag mota ut honom dit igen och sedan gå runt och öppna dörren ut till trädgården.Först gömde han sig under fåtöljerna men efter en liten stund tog han mod till sig och flög ut.
Värme ute = öppet fönster = VÅR!!! Härligt, även om man kan få oväntat besök på kuppen.
Här sitter han under stolen!

Glashuset utifrån

måndag 15 april 2013

Tonårsbossen

Det är ett nytt tv-program som vi tittat ett par avsnitt på. Det handlar om att en familj lägger hela sin ekonomi i en månads tid i händerna på sin tonåring. Det har ännu så länge bara sänts två avsnitt och det har båda gångerna varit tjejer som har fått ta hand om familjens pengar. Rätt bra idé där både tonåringen får en känsla av vilka utgifter som ett hushåll har under en månad, men även föräldrarna får sig en tankeställare om hur det är att inte ha kontroll över sin budget. I det första programmet var föräldrarna tvingade att samåka till jobbet trots att de arbetade åt två olika håll för att tjejen ville ha mer pengar på klädkontot.
I vår familj finns inget behov av att testa dessa ombytta roller. Det känns skönt. Om Oskar hade haft hand om vår ekonomi hade han nog gjort precis som vi sagt. Han har inget direkt shoppingbehov. Det är klart att han ibland köper något, men ändå ganska sällan. Han har köpt en mus för vänsterhänta till datorn för ca 300 kr. Han fyller på sitt kontantkort till telefonen med 200 kr varannan eller var tredje månad. När vi köpte ett par byxor att ha under semestern funderade han på att han skulle anpassa färgen så den passade till en kavaj han ville ha till sin examen. Då sa jag att han kunde få ett par till byxor, till examen! Dock är han lite tonårsseg så jag är rädd för att han skulle glömma av att betala räkningarna... Fast ändå inte! Hade han fått
det ansvaret hade han programerat sin telefon till att påminna honom om det. När han får en uppgift så sköter han den ansvarsfullt.
 Han är fin min Oskar!

söndag 14 april 2013

Städpatrullen

Denna helg har varit en riktig städhelg. I går var Tomas och jag tillsammans med svågern och svägerskan  i svärfars hus och städat. Vi har nu sålt huset och om två veckor ska vi lämna över det till de nya ägarna. Det ska bli skönt att slippa ansvaret för huset, speciellt när det snart börjar växa i trädgården och man måste klippa gräs och häckar. Samtidigt känns det lite sorgligt att svärfars hem är helt bortplockat och sorterat och snart inte finns mer. Det blir så definitivt. Lika tomt som det nu är på möbler, lika tomt är det när svärfar inte är där.
Efter ett intensivt städande så är vi i alla fall nästan färdiga. Svägerskan började tvätta en del fönster och lyckades trampa i kattbajs som då fastnade på stegen. När jag sedan skulle tvätta resten så följde bajslukten med stegen. Ganska äckligt men vad ska man göra.
Svärfar var en sparare. Han hade sparat på ved för att kunna elda i kaminen. Veden måste han ha jobbat mycket med för den vedhög han har i sitt förråd tar aldrig slut.  Trots att vi har hämtat tre släpkärror syns det knappt på traven att vi har tagit något.
Då vi kom hem ganska sent igår blev det till att tömma släpkärran på ved idag. Då kärran skulle vara tillbaka klockan tio stod Tomas och jag vid kvart över nio och vräkte ur veden på garageinfarten. Sedan körde jag på två hjul bort till macken och rullade in precis den tid kärran skulle vara tillbaka. Undertiden hade resten av familjen börjat både stapla och hugga ved. Det var full aktivitet när jag kom hem och när väl veden var klar så fortsatte jag med att vårröja i landen, sopa bort stenkross från uppfarten och tvätta av bilen. Tomas fick liv i sin Royal Enfield  och sköljde av vårt glashus med högtryckstvätten. Solen sken och det var för en gångs skull inte svinkallt utan man klarade sig i fleecetröja. Det blev en lunchmacka i trädgården innan allt var klart och lagom till förhöret i historia inför morgondagens prov med Jakob, började det regna. Vilken tur att vi han bli klara med allt!
Här kommer lite bilder från dagen:
Vårtecken

Jakob i huggtagen

Tur att vi hade lite räkrester och en burk matjesill! Och en öl.. 
Färdig vedstapel!

onsdag 10 april 2013

Våren är här!

...ja så känns det i alla fall när man sitter inne och tittar ut.
Jag var och bytt däck i morse (ja, jag gjorde det inte själv fastän jag var lite sugen på det då det var svårt att få tid på verkstaden). Med sommardäck på bilen så måste väl våren vara här på riktigt?!

Allt känns så dammigt ute. Allt väntar på våren. Jag bara längtar efter att vägarna ska sopas rena från dammet och växterna ska börja skjuta nya skott. När vi bodde i Indien så kändes det ibland som att naturen  hade ett grått lager smuts över allting.  Mycket beror det nog på att växterna där inte förnyas så drastiskt som här i Sverige där alla blad fälls på hösten och blir till jord och nya fräscha ljusgröna skott kommer på våren. Det är klart att det faktum att det regnar mycket här gör ju också att naturen hålls fräsch och ren. Något positivt med regnet i alla fall. Nej det finns mer som är positivt med regn och det är att vi inte har någon vattenbrist här. I Bangalore just nu råder det stor vattenbrist med många tomma brunnar. I vissa områden får man bara vatten 1 timme/dag och det verkar bli värre kommande månad.

Det var en liten parentes från dagens fina vårväder. Jag fick i alla fall lite fart i trädgården och satte nya krukor med vårblommor på trappan och sådde frö för att få lite blommor i sommarens utekrukor.

Hänglobelia, roseniberis, gräslök, basilika, penséer och nemesia (en orange-gul-röd blomma jag aldrig testat förut).

Lite smågnäll..

Nu är ni väl nyfikna på att höra hur vi haft det på semestern men det får vänta lite för först ska jag gnälla lite. Men så mycket kan jag säga att det har varit helt underbart. Så otroligt mysigt att dela en sån här upplevelserik semester med sina närmaste.
varför gnäller jag då. Jo sista dagarna på Zanzibar så drabbades först jag och sedan barnen av en riktigt aggressiv magsjuka. Vi var helt utslagna i ca ett dygn för att sedan äta te, rostat bröd och ris i ytterligare ett dygn. Sån tur var så var vi bra till hemresan. Vi landade här i söndags morse. Det var skönt att sträcka ut sig efter att ha suttit hela natten och vi packade upp och slappade mest. Plötsligt sa Jakob att han inte mådde så bra längre. Han somnade i sin säng vid fyra, med spyhinken jämte sängen som säkerhet. Jag försökte väcka honom några gånger men det gick inte så han fick sova för natten. Jag började plötsligt känna mig lite knasig i magen och sedan började springet på toaletten igen och fortsatte under natten. Även Oskar hade samma problem så på måndag morgon var det bara att sjukskriva oss tre. Sån tur var så var man inte så utslagen denna gången utan kunde fungera mellan de plötsliga tömningarna så att säga.. I går var vi i stort sätt bra förutom lite magknip, så idag blev det skola för barnen. Själv är jag ledig på onsdagar så jag får jobba först i morgon. Det var nog lite oro i barnens magar i morses för de klagade på knip och hade nog gärna varit hemma med mig.
Jag tycker ändå lite synd om oss då det faktiskt räcker att vara magsjuk en gång under en vecka.