Besöksräknare

fredag 20 juli 2012

Dagens projekt: körsbärspaj och stenrabatt

En liten lägesrapport här från Falkenberg. Barnen med Oskar i täten har gjort körsbärspaj nu när körsbären äntligen mognat. Detta lilla projekt tog flera timmar då bären först skulle plockas, sedan kärnas ur, sedan skulle recept googlas upp och sedan skulle själva tillverkningen ske. Det tog sedan mycket mindre tid att äta upp den!

Männen var och golfade och då fixade syrran och jag en stenrabatt. Mamma har pratat om detta stenprojekt i flera veckor så i går drog jag igång det. Många timmar gick åt idag innan det var klart, men vi blev nöjda. Nu är den lilla remsa som aldrig får gräs täckt med sten och inramat med kantsten. Emellan varven har solen varit framme och med lite mindre vind idag har det varit riktigt gott men nu är solen i moln och det är riktigt kallt igen. Fredagsmyset blir inomhus idag!

fredag 13 juli 2012

Förrådsflytt

Det är inte klokt vad mycket saker man sparar ihop genom åren.När vi flyttade till Indien gjorde vi en välbehövlig röjning i alla förråd och garderober. Vi slängde på tippen och lade så mycket i UFF-lådan att vi fick åka dit när det var mörkt för att det annars kändes pinsamt då vi nästan fyllde den helt med bara våra saker. Sedan packade vi ner resten av sakerna i förrådet, inte för att flyttas utan för att förvaras där tills vi kom hem igen. Nu har vi ju sålt detta hus och köpt ett nytt....

Tomas kom hem i lördags förmiddag. Han skulle kommit i fredags men fick jättestrul med flyget och blev fast först i Kina och missade då sista planet till Sverige från Tyskland och fick sova över där innan han äntligen kom hem.
Jag och barnen sov i det nya huset. Vi fick världens bästa överraskning när vi vaknade: Det ringde på dörren och där stod syster och svåger! De hade kommit för att hjälpa oss med flytten!! Underbart. Sedan kom även vännen S och utan dessa tre personernas extra hjälp hade vi aldrig klarat att flytta allt. När saker inte ligger i lådor och när man inte har bra lådor att packa i tar allt mycket mer plats och tid. Man upptäcker också att de saker man trodde skulle funka att använda tre år senare, nu visade sig vara gamla eller för små (barn växer mer än man tror). Badkarsankorna åkte direkt i soporna och en del leksaker skänktes iväg. Men det mesta åkte med till nya huset och det är nu fullt av lådor och påsar med massa mystiska saker i. Det tar mig nog hela hösten innan allt är genomgånget och då kommer containern från Indien med allt vårt bohag och sorterandet kommer att behöva börjas om.


Skattjakt utmed kusten



I går tog vi en liten biltur söderut till Steninge och cachade. Det blev en förmiddag bland klippor och fårskitar ute på ett naturskyddsområde. Det var jättevackert men vissa klagade lite på att skovalet - gympaskor - inte var det rätta då det var väldigt vått och alla var våta ända in på strumporna efter rundan. Det blev inte bättre av att det började regna och vi även blev lite översköljda av en våg på väg ut till en cache på en liten ö i havet. Trots en lite våt tur så hade vi ändå en fin förmiddag och fem cacher lyckades vi ta innan vi drog tillbaka till stugan igen.


lördag 7 juli 2012

Fläderplockning och safttillverkning

I förra veckan drog vi ut på en cykeltur för att plocka fläder. I vanliga fall brukar flädern vara utblommad så här tids men i år verkar allt vara sent. Körsbären brukar till exempel vara mogna nu men är fortfarande inte röda och pionen nu blommar brukar vara överblommad vid det här laget.
Vi var ett litet gäng som var ömma i baken efter cykelturen på över milen dagen innan men som ändå kämpade oss fram till ett bra flädersnår. Med gemensamma krafter och då menar jag att de lättare fick sitta på axlarna på de stabilare personerna, fick vi plockat ca 130 klasar till vår saft. Sedan var det till att trampa hemåt och koka ihop blomklasar med socker, citron och vatten till en ljuvligt citron-fläderdoftande sörja som fick vila svalt i 5 dygn innan den kunde silas av och hällas i flaskor. 8,5 liter saft blev det.
Plockgänget i snåret
Dripp-dropp...

Fina syster öser upp saften i flaskor

onsdag 4 juli 2012

Semester

Nu har vi varit här i Sverige i en vecka och det känns jättehärligt! Vi hade ett hektiskt förstadygn i Sverige då vi fixade med inskrivning i landet, träffade våra hyresgäster som precis flyttat ur vårt hus, träffade systern med familj, körde grejer till nya huset från gamla huset, fick demonstration av nya huset... Sedan tog vi vårt pick och pack och åkte ner hit till Falkenberg och här har vi varit sedan dess. Från kallt duggregn har vädret ändrat sig till sol från blå himmel och nu börjar det kännas som semester! Det har blivit lite olika utflykter med cyklarna. Här är vi på väg att ta en cache vid ett eljusspår. En finurlig cache i flera steg där man fick samla siffror som tillslut öppnade ett hänglås. Det här med cachandet har jag skrivit om förut och det är verkligen en bra grej. Man har ett mål med sin utflykt och man kommer ut och ser mycket mer av omgivningarna än vad man annars skulle gjort. Cyklar man får man dessutom lite motion på kuppen.


Däremellan fixar vi lite här i stugan. Det stora fönsterbytarprojektet börjar närma sig sitt slut så det har blivit en del målning av fönsterfoder och lister. Oskar har tvättat fönster. Bra med stora barn som kan hjälpa till. Vi har varit alla här men vi saknar Tomas som kommer på fredag kväll. Då ska vi till Göteborg för att försöka flytta över allt från förråden i det gamla huset till det nya. Sedan drar vi nog ner hit igen. Här en liten bild av min frukosttallrik på altanen. Ni ser väl den fina havsutsikten! Även här i Sverige kan man få sig lite mango på yoghurten!