Besöksräknare

onsdag 27 juni 2012

Sista racet och många avsked

Oj vad det är fullt upp med allt här nu. Dagarna går efter minutschema och rutterna är upplagda för att täcka in allt det sista som är kvar att göra. Vi har både hunnit med div inköp, tandläkarbesök, födelsemärkesborttagning, mamografi, uppsömnad av klänningar, beställning av stenskivor mm. Listan är lång!
Nu har vi också hunnit med ett besök hos både våran maid och chaufför. Det var mysigt att komma hem till dem och se hur de bodde. Hos chauffören fick jag prick i pannan, nya armband och blomsterdekoration. Hos maiden var det tårta och jordgubbsdrink som gällde. Faktiskt så klarade jag mig från att gråta båda gångerna. Men det kommer idag, det känner jag...

Det är verkligen sorgligt att lämna hela det här livet. Jag gillar verkligen att leva utan att stressa och vädret här är verkligen härligt. Jag ser inte fram emot de 13 grader radion pratar om...men jag längtar efter familj och vänner. Det är också med blandade känslor jag känner för att börja jobba. Det ska bli spännande men samtidigt är självförtroendet lågt och oron gnager över att jag inte ska klara det.
Sen är det mycket praktiskt att fixa med för att få igång allt hemma, flytta in i ett hus och flytta ur ett. Det känns hela tiden som att man glömt något...

Vi har i alla fall fått med oss lite smått och gott hem tack vare att vi fick en flygtransport. Vi fick en kubikmeter men när packgubbarna var klara med all inslagning och hade packat kartongerna så blev det nog nästan 1,5 kubik!! Jag bad dem hela tiden att säga till i förväg om det var för mycket eller för lite men de sa bara "No problem, ma'm! I spoke to my boss." Frågan är väl om Volvo godkände det eller bara packarnas chef... Men när de inte sa något så vad skulle jag göra.

En bild när chaufförens dotter ger mig prick i pannan:


En bild från maidens hem.


fredag 22 juni 2012

Flygande midsommar

Sitter och väntar på flyget från Kuala Lumpur till Bangalore. Flyget gick fr Tioman Island i morses kl 9:20 så det blev en tidig frukost. Mirakulöst hade Jakobs feber gått ner från 39, igår kväll, till dryga 37 idag. Inte så jag trodde på det när jag beställde en smörgås till rummet för hans del, i går kväll då han var kokhet, matt och inte orkade gå med till restaurangen.
Det är väldigt svårt att förstå att det är midsommarafton idag. Vi bara struntar i det. Lunch på Mc Donalds var väldigt långt från den trevliga sill-lunch vi är vana vid. Vi får ta igen det nästa år istället. Njuter istället av värmen här då ju den ofta saknas i Sverige denna afton.
Glad midsommar på er alla!

onsdag 20 juni 2012

Oh no!!!

Jakob var lite hängig på snorklingen och visade sig ha 39,6 i feber. Själv känner jag mig lite öm i lederna. Hoppas jag bara känner av simturerna i dag och hoppas att Jakobs feber gett med sig i morgon...

Tur att vi inte flyger förrän på fredag.

Snorkling på Coral Island

I dag blev det en snorklingstur. Vi tog en tidig frukost för att kunna åka med båten klockan nio. Vi var 15 stycken och det kändes som vi var de enda som hade snorklat förut. En asiatisk herre hade kostymbyxor och skjorta på sig. Han hade i och för sig en handväska med sig men inga badbyxor. Han badade i kallingar och flytväst. Knappt att han snorklade utan han låg mera i en livräddningsring och guppade i sin flytväst. Hans fru hade i och för sig en baddräkt men till den även ett pärlhalsband och nylonstrumpor! Mycket snyggt. Hon stod på trappan och försökte titta med sitt cyklop i vattnet utan att gå i! Ett udda par på snorklingstur!!!

I dag såg vi faktiskt både många fina fiskar och koraller. I dag klagar jag inte. Tomas och Oskar såg en sköldpadda och Jakob såg en haj. Häftigt att bara ligga på ytan och flyta med. Jag klarar till och med att dyka ner och titta närmare på livet vid botten. Såg tre stora snäckor på en sten. De såg ut som stora svulstiga munnar som öppnade sina läppar och lyste i neonfärger när man kom närmare. Som en afrikansk sånggrupp.
Nu ligger vi i solstolarna och päser, trötta av hav och god lunch.

tisdag 19 juni 2012

Tioman Island

Nu har vi varit här på Tioman Island några dagar. Det är en riktigt vacker ö med turkost vatten och höga gröna berg. Växtligheten är tät och luftfuktigheten hög. Allting går i lugn takt här i den fuktiga värmen och det finns inte så mycket att göra annat än att sola, bada, snorkla och äta.

Första dagen hyrde vi kanoter och paddlade ut till en liten ö. Det låg en flotte utanför ön och därifrån kunde man snorkla. Vi såg jättefina fiskar i regnbågens alla färger men jag måste säga till alla som är i Indien och tänkt att åka till Maldiverna: gör det mot slutet av er tid här för så vackra snorklingsupplevelser som där har jag inte haft någon annan stans. I morgon ska vi på halvdagsutflykt och kanske det blir fin snorkling där.
Oskar och Tomas var i morses ute och dök. Oskar gillar verkligen att dyka. Han säger att det är den häftigaste upplevelsen han gjort. Det är som att flyga i och med att man hålls nere i vattnet av tyngder och ändå kan andas där under ytan. De hade sett fina fiskar och koraller och var nöjda med turen. Vi andra hann med många bad i det ljumma havet och däremellan paus i skuggan då Jakob bränt sig under ögonen (eller hela tiden gnor bort solkrämen när han torkar ögonen) så han blivit helt röd och öm.
Såg precis en ca 1 meter lång och ganska fet ödla gå förbi! Som en liten krokodil såg den ut! Häftigt!!!

Nej nu är det dags för drink på altanen. Skål på er, vänner!

fredag 15 juni 2012

Bloggtorka

Ja hinner bara inte med att få till några inlägg just nu. Har helt prioriterat att träffa alla fina vänner vi har här. Det har varit många farväl och en del tårar. I dag sa Jakob hejdå till bäste kompisen och det var inte helt lätt. Han är från Holland och det finns ju faktisk goda möjligheter att kunna ses igen. Till skillnad mot flera av hans andra kompisar som vi troligtvis aldrig kommer att se igen.
Sån tur är så är de flesta av mina kompisar svenskar så då är det inte så jobbigt att skilja.
Oj nu kör Kumar bilen i motsatta körfilen. "so much jam in other direction ma'm" Jo men lite läskigt att möta alla bilarna!! Fick förresten en motorcykel i bilbaken i förra veckan så vi har redan en buckla.

Vi har lyckats packa på två timmar. Vi är på väg till Malaysia, tioman Island för en veckas semester. Så troligtvis blir det tyst här på bloggen ytterligare en vecka. Vi ska snorkla och päsa på stranden och bara njuta det sista av Asiens underbart varma väder. Sedan bär det av till Sverige. 27 juni är sista dagen här för mig och barnen. På natten åker vi till Sverige och kommer inte tillbaka. Då flyttar vi hem. Blandade känslor för det....men vi längtar efter svenskt sommarlov.

söndag 10 juni 2012

Många avsked

Ja det är verkligen avskedspartynas tid. Två i fredags, ett i går och ett idag. Tur att man har lite olika klänningar att välja på!! Trevligt att hinna prata med många innan vi åker härifrån och trevligt med lite olika typ av tillställningar. Fredagen var mera mingelparties, lördagen var trerättersmiddag och i dag var det buffélunch. Tänk vad många härliga människor man har haft förmånen att lärt känna!

I går hade Tomas och jag en dag på stan ihop. Även om inte inköpen blev jättemånga så blev de dyra, men bra! Tomas köpte nämligen en ny kamera. Han har gått och värkt på det så länge och när han bestämt sig fanns inte kameran i affären utan blev beställd till honom. Så ringde äntligen affärsägaren honom i fredags och Tomas sa att han skulle komma nästa dag, igår alltså, för att köpa den. När vi väl kom till affären så blir ägaren lite trängd. Det kröp nämligen fram att han redan sålt den till en annan!! Tomas blir väldigt besviken och hänvisar till gårdagens samtal då han sagt att han skulle komma och köpa den på lördagen. Alla i affären börjar ringa och plötsligt förstår vi att de drar en vals till han som köpt den om att de fått leveransproblem och att den inte kommer förrän på måndag! Tomas får den alltså tillslut ändå. Only in India!!
På väg till kameraaffären lyckades vi bli påkörda. Vi har inte varit med om någon olycka här förut trots denna hysteriska trafik men idag mötte plötsligt Kumar en motorcykel som åkte mot körriktningen och då bromsade han med resultatet att motorcykeln bakom oss åkte rakt in i baken på oss. De håller aldrig några säkerhetsavstånd här så det är inte konstigt att det hände. Alla stod och skyllde på alla en stund men det var en polis i korsningen som var med i diskussionen så ingen började slåss i alla fall. Kumar och killen som körde in i oss övertygade polisen om att det var killen som körde mot trafiken som gjorde fel och polisen höll med. Egentligen var det ju han bakom som inte kunde väja men, men...

Här kommer några kort från lördagkvällens middag som K och K bjöd på. De är tagna med den nya kameran utan blixt, i kvällsmörker. Fina va?!!

tisdag 5 juni 2012

Graduation

I det här skolsystemet byter man efter åk 5 från PYP(primary year programe) till MSP(middle school programe). Därför så tar man som en miniexamen (graduation) efter åk 5. I dag var det alltså Jakobs graduation cermony. Barnen hade röda käpar och hattar på sig och tågade in och sedan var det ett långt program med tal, dans och sång. Alla barnen i åk 5 hade satt ihop en musikvideo av ca 5-6 sånger där alla medverkade på ett hörn. Jag hoppas Jakob får den så att han kan ha den som minne från Indus.
Sedan var det dags för själva cermonin. De fick gå upp och sätta sig på scenen allihopa och sedan fick de en och en gå fram och få sitt diplom och ett minnesbrev som vi föräldrar hade fått skriva personligen till dem om tiden på PYP. Sedan var det dags för gruppfoto för att därefter, äntligen, få kasta sina hattar och jubla!!!



Bra jobbat Jakob! Från att knappt ha förstått ett ord engelska är det nu med självsäkerhet du håller tal och pratar inför klassen. Tänk vad mycket du lärt dig och vad du växt!!  

En festlig helg

Nu är det verkligen avskedspartynas tid. I helgen har det varit tre sådana tillställningar. I fredags så var vi på middag hos M och U som ska sticka vidare till Huston, USA. En mycket trevlig kväll med god mat och gott och rikligt med vin (!! kändes dagen efter i mitt lilla huvud!!). De har en egen tandooriugn (inte helt lätt att grilla i kan jag meddela dig, syster min, då du ju funderat på att göra en egen) och en egen kille som kom och smorde in ugnens insida med en mix av banan, spenat, palmblad och massa annat och sedan grillade allt möjligt. Gott blev det, men starkt. Tur att vi är vana.

Lördagen blev bara förberedelser för kvällspartyt som var hos oss och som var ett cocktailparty. Jag har aldrig haft ett sådant förut men det blev massa olika snittar med olika innehåll och olika små såser. Det blev massor över och så glömde vi sätta fram de söta tilltuggen men Oskar bjöd runt på "Rocky Road"-godisarna så några gick åt i alla fall. En del lämnade återbud då det krockade med andra tillställningar men många kom och de flesta verkade nöjda när de gick hem. Det blev knappt några kort men här är ett på tilltuggen med mango-heta räkor och koriander.



Söndagen gick åt till brunch. Vår sista brunch här i Bangalore blev på Taj West End. Det var första gången där för oss och det var väldigt bra mat och trevligt sällskap av våra närmsta vänner (ett par fattades dock). Riktig champagne serverades och det blev både mycket mat och dryck så här sista brunchen med gänget. Efter det var det mest soffhäng innan den dagen var slut.
Oskar och Nora
Jag kommer sakna ostronen!
Glada brunchare!!!